About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Thursday 30 May 2013

Балтийски АЕЦ може да остане само на хартия

Снимка: ИТАР-ТАСС
Държавната корпорация „Росатом“ може да промени плановете си строителство на АЕЦ в Калининград, съобщи днес руската преса. Като мотив се посочва поетапното отказване на балтийските страни от тока на Москва. По неофициална информация, монополистът обмислял вариант (в случай че все пак продължи строежа), да промени начертания проект за два блока с обща мощност 2300 мегавата вместо 2600. 

В Литва например, вече изказват съмнения, че строежът може да бъде замразен за неопределено време. Самите литовци още не могат да преживеят факта, че трябваше да затворят АЕЦ „Игналина“ през 2009 (единствената в Балтийския регион), за да бъдат приети в Европейския съюз. Генералният директор на затворената централа Виктор Шевалдин обаче твърди, че стъпката е предприета по чисто „политически причини“. Според него Брюксел нямал изгода да държи АЕЦ, която ще произвежда много по-евтин ток и по-този начин да осигурява независимост на страната. 

Направени проучвания показали, че централата е една от най-сигурните в Европа, като в оборудването са инвестирани над 231 млн. евро. След затварянето са съкратени близо 1000 специалисти. 

Преди месец близо 100 екологични, научни и правозащитни организации от двайсет страни се обединиха в обръщение към няколко европейски банки, сред които Societe Generale, Росбанк с искане да не финансират изграждането на балтийската атомна централа. Недоволството е срещу идеята за изграждане на отходи, които ще преминават през няколко руски области. По време на протестната акция бяха показани от направен през 2009 година референдум в Литва, в който 92 процента от нацията се обявява против руския проект.

Газпром още се чуди защо е разследван от Брюксел


Руската корпорация „Газпром“ все още не може да си обясни напълно целта на антимонополното разследване, започнато от Европейската комисия през миналата есен.
Не е изключено това да се прави, за да ни принудят да понижим още цените, предположи днес по време на годишна международна конференция генералният директор Александър Медведев. „ Наистина е много странно защо разследват точно нас, след като именно „Газпром“ бе сред пионерите, развили конкурентния пазар в Европа“, учудва се той.
Въпреки че не одобряваме разследването, съдействаме от първия ден, за да се види, че спазваме правилата, подчерта още Медведев.

За днес е предвидена поредната среща на руснаците с представители на еврокомисията.

Газовият гигант се разследва за три нарушения – ограничаване на потока на газ за държави членки на ЕС; възпрепятстване на дейността на конкуренти и налагане на нелоялни цени, обвързвайки цената на петрола с цената на природния газ. 


Ако се установи нарушение на правилата за свободна конкуренция, може да бъде наложена глоба до 10% от годишния оборот на компанията.

Monday 27 May 2013

Петима на руска рулетка за гръцкия газ

Конкурсът за приватизацията на гръцката газова компания DEPA ще се състои на 10 юни, съобщи днес окончателното решение агенцията по приватизация. Допуснати са петима кандидати: руските "Газпром и "Синтез", два местни консорциума и държавната азербайджанска компания ГНКАР

След като преди месеци Атина обяви условията в конкурса и петимата претенденти заявиха, че не са доволни от високата гаранция и обвързващите оферти. В тази връзка шефът на „Газпром“ Алексей Милер се наложи да ходи на два пъти до съседната страна, дори обяви, че е готов да се срещне с премиера Андонис Самарас. „Не сме съгласни с условието държавата да задържа платената гаранция, в случаи че сделката се провали заради трета страна“, уточни пред вестник "Имерисия" руският енергиен мениджър. "Газпром", според медията, се притеснявал, че Европейската комисия ще блокира сделката и компанията ще загуби гаранцията.

Ако приватизациите на DEPA, газоразпределителното дружество DESFA и компания за спортни залагания минат успешно в бюджета на закъсалата страна може да влязат над 2.3 млрд. евро, разкри пред Bloomberg през март шефът на агенцията по приватизация Янис Емирис.

Около продажбата на двете газови компании има освен чисто делови и силно геополитически характер. Според неофициална информация в гръцката преса, руската компания е внесла оферта на стойност 900 млн. евро. Втората руска компания Синтез се очаква да внесе оферта за DESFA. Не е изключено обаче Синтез да внесе оферта в последния момент и за покупката на ДEPA.

Анализатори на енергийния пазар преценяват, че ако победителите на търга са “Газпром” за ДEPA и “Сокар” за ДЕSFA, макар че САЩ и ЕС гледат с добро око на азербайджанското участие, геополитическият покер, който се разиграва през последните месеци, в известна степен ще балансира нещата и Гърция ще избегне какъвто и да е допълнителен натиск отвън. Може би това ще е идеалният вариант, каза представител на правителството в Атина, цитиран от БТА, който обаче побързал да добави, че става дума за тръжна процедура, а не за подялба на баницата на геополитическо ниво, изтъквайки, че победителите ще са тези, които ще дадат най-високата цена. Не става дума за директно възлагане, а за открит търг съгласно законите на Гърция и на ЕС, изтъкна същият представител.

Wednesday 22 May 2013

Еколози искат агенция за природните паркове

Новото правителство и парламент трябва да съзадат независима държавна агенция, която да се занимава с опазването на природното наследство, предложи днес на пресконференция Tома Белев  от сдружението "Зелени Балкани ".  Нарушенията в природните паркове можело да се прекъснат, ако в районите патрулират екополицаи.

Сдружението настоява новата власт да съзададе по-голяма прозрачност при издаването на строителните разрешителни, за да не се срещат случаи на незаконни обекти като този при "Яйлата ".

 Друго предложение е да се публикуват всички подробно-устройствени планове на сайтовете на общините.

Относно строежът на втория лифт в Банско екозащитниците засега няма да завеждат нова жалба в Брюксел и ще изчакат окончателно решението на съда.

Tuesday 21 May 2013

ДКЕВР клекна пред ЧЕЗ


Енергийният регулатор няма да отнеме лиценза на чешката електроразпределителна компания ЧЕЗ, заради която хиляди българи излязоха на протести. Домакинствата в Западна България получиха двойно и тройно по-високи сметки през януари.

Чашата на търпението преля и за правителството на ГЕРБ, което моментално поиска отнемане на разрешителното, подобно на албанските им колеги. Комисията, оглавена последователно от Юлияна Иванова и Евгения Харитонова, се измъкна деликатно на няколко пъти от отговорната задача с мотива, че са необходими още решения и становища от КЗК, Областните администрации в Западна България.

Първоначално решението трябваше да бъде взето през април, но бе отложено за средата на юни.  Изненадващо е изявлението на Харитонова, която лично обяви, че са необходими допълнителни становища на експерти, а това изисквало време. Комисията няма да е лошо да открехне дали върху решението са повлияли изпратените по искане на Марин Райков експерти и доколко заведеният от Прага иск срещу държавата е оказал влияние върху взетото решение. Според информацията докладът още не е одобрен окончателно.

Странно би било, ако ДКЕВР обърне палачинката, с оглед на новото статукво в парламента, и все пак реши да накаже базираното в Прага чешко дружество. 

Мениджмънтът не еднократно се е бил в гърдите, че се стреми да предлага качествена услуга. По неясни обаче причини, столичния квартал "Младост 3" остана снощи за близо половин час без ток. Въпреки усилията ми, операторите така и не пожелаха да вдигнат телефонната слушалка.

Monday 20 May 2013

Французи и японци ще купуват шистов газ от САЩ


Френската компания GDF Suez и японските Mitsubishi, Mitsui и Nippon Yusen официално обявиха, че възнамеряват да купуват втечнен американски шистов газ, който ще бъде доставян от терминала Cameron в Луизиана. Очаква се той да заработи през 2017 година. Компаниите са подписали споразумение, с което са готови да финансират неговото изграждане, съобщиха руски медии.

Сключеното международно споразумение ще окаже благоприятно влияние за развитието на този сектор, убеден е президентът на компанията Sempra Energy Марк Снел, която ще строи терминала.

Четирите компании  имат по 16.6% дялово участие в проекта, като се очаква да инвестират до 7 млрд. долара. За пълното завършване на терминала, според изчисления на Снел, ще са необходими около 10 милиарда.         

В САЩ шистовата енергетика бележи бум през последното десетилетие, въпреки че в много страни по света е забранена. Сред противниците на технологията „хидравлично разбиване“ за добив на шистов газ е и България, която наложи мораториум с решение на парламента. Въпреки забраната, учени доказаха, че са необходими още дискусии. В началото на годината бе създадена специална комисия, която да проучи детайлно технологията. Времето обаче не стигна и следващият парламент ще има тежката задача да реши дали да отмени решението на предшествениците. 

Опряхме до заем за газовите връзки


След повече от два месеца умуване Българският енергиен холдинг се реши да изтегли заем от 250 милиона евро, за да покрие стар изтеглен кредит за строежа на АЕЦ „Белене“. 195 милиона евро бяха отпуснати на НЕК от банков консорциум с водещ партньор френската BNP Paribas. Крайният срок за погасяване на дълга изтича този месец.
Ръководеният от Михаил Андонов холдинг в крайна сметка е предпочел офертата на американската банка Citigroup пред тази на Deutsche Bank. Сред спряганите варианти бе БЕХ да емитира облигации, с които ще финансира изграждането на българския участък от „Набуко“. Шест банки бяха подали оферти за инвестиционен консултант - HSBC, Societe Generale, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Citi Group и JP Morgan съвместно с Първа Финансова Брокерска къща.
 Вариантът изглежда е претърпял коренна промяна след оставката на кабинета „Борисов“, тъй като от изявление на ресорния икономически министър Асен Василев става ясно, че с изтегления кредит ще се финансира и изграждането на интерконекторните газови връзки с Турция, Гърция и Сърбия. Съобщението някак противоречи на намерението на ГЕРБ системните връзки да се строят с пари от Европа.
Връзката с Румъния вече е почти готова, очаква се първите количества да потекат този месец. За тръбата към Турция, оценена на 75 млн. евро, е поверена турската фирма „Сетгаз“ съвместно с нашата „Булгартрансгаз“. Проектът е в напреднала фаза и се очаква първият газ да потече догодина.
За сръбската (между Димитровград и Ниш) самият шеф на „Булгартрансгаз“ Кирил Темелков не веднъж е заявявал, че инвестицията от 60 млн. евро е предвидена по оперативна програма „Регионално развитие“. Гръцката също се говореше, че ще се строи с еврофондовете. Така че, хубаво би било ресорният министър да обясни, ако са променени плановете за какво ще се използва освободеният ресурс.

Sunday 19 May 2013

Yahoo купи Tumblr за 1.1 млрд. долара

Yahoo купи платформата за микроблогинг Tumblr, съобщи AFP като се позовава на взето днес решение на съвета на директорите. Сделката се оценява на 1.1 млрд. долара.

Повече подробности за придобиването ще бъдат дадени в понеделник на специална пресконференция.

До решението се е стигнало с цел да се привлече по-млада аудитория и изявени блогъри, които ще възвърнат поразклатените позиции на Yahoo.

Създаденият през 2007 година Tumblr позволява да се публикуват текстове, снимки и видео. Статистиката показала, че половината от неговите потребители са до 25-годишна възраст. През януари Forbes oцени сайта на 800 милиона долара.

Ток от дъното на океана


Нова технология за производство на енергия от вятъра и водата разработва японската компания Mitsui. 

Системата се състои от плаващи вертикални оси на височина 47 метра с две турбини  - едната за вятъра, а другата (под водата), които произвеждат ток от океана ( на снимката).

Технологията е още в процес на изпитание край бреговете на Япония. Ако всичко мине успешно, плаващата платформа ще може да произвежда ток за 300 семейства. 

Вярваме, че платформата ще бъде два пъти по-производителна от конвенционалната вятърна турбина, убедени са от производителя. Иновативният метод,  освен това, по никакъв начин нямало да навреди на околната сред.

За момента екипът отказва да назове стойността на инвестицията, както и кога смята да пусне в експлоатация продуктът.

Friday 17 May 2013

“Росатом“ се цели към Острова


Руската корпорация „Росатом“ чертае планове за участие в английски проекти. Един от тях е свързан с изграждането на атомна централа, разкри шефът на корпорацията Сергей Кириенко. Инвестиционните намерения ще бъдат представени през юни по време на срещата на G-8 в Северна Ирландия.

Проучваме възможностите, ако всичко върви по план, може да започнем преговори още през тази година с потенциални партньори, сред които и Rolls-Royce, разкри днес Кириенко.

Руснаците не еднократно са заявявали, че смятат да разширят позициите си на британския енергиен пазар, който го смятат за „перспективен и привлекателен“. Не случайно „Росатом“ изключително държи да участва в проекта „Хоризонт“, който предвижда до 2025 година на Острова да бъдат построени няколко ядрени централи с капацитет до шест хиляди мегавата.

Водеща фирма по проекта е Horizon Nuclear Power, чиито партньори са RWE и E.ON. Предприятието има разрешение от правителството да строи енергоблокове на площадки в Олдбъри и Уилф.

Норвежци ще дупчат Арктика за нефт


Природозащитни организации и стотици хиляди от Русия и скандинавските страни се обявиха против намерения на петролната компания Statoil да добива нефт в Арктика. 

Въпреки масовото недоволство, на заседание ръководството е взело решение да продължи проекта – дори, ако се наложи да влезе в съдебни спорове с норвежките власти, които са забранили със закон проучванията.


Един от противниците на добива е природозащитната организация Greenpeace, чиито представител на клона в Москва е присъствал на заседанието. „Притесненията са ни, че при евентуална авария в тези тежки условия е много трудно да се ограничи нефтеният разлив. В този проект Statoil си партнира със руската „Роснефть“, която е известна по света с допуснатите разливи, обясни Евгении Беляковой.

От компанията обаче в прав текст заявили на организацията, че този проект е от изключително важно значение. Проучването на северните територии край Русия, Гренландия, Канада и Аляска са сред приоритетите, а екологичните въпроси са на заден план.

BP търси помощ от Камерън


Ръководството на нефтената корпорация British Petroleum (BP) поиска от премиера Дейвид Камерън да преговаря със САЩ за по-малко обезщетение, свързано с разлива в Мексиканския залив преди три години. Молбата е министър-председателят да постави въпроса по време на срещата на G-8, която ще се проведе през юни в Северна Ирландия.

Сумата е прекалено висока, смятаме че изплащането на компенсациите драстично ще влоши финансовото състояние и навреди на инвестиционната програма, аргументирали се от BP пред Камерън. Надеждата им е, че след намесата на правителството, САЩ ще склони за по-ниски обезщетения, но за конкретен размер не се говори.

През декември федерален съд окончателно реши, че над 100 фирми и частни лица ще получат компенсации в размер на обща стойност 7.8 милиарда долара.

Екологичната катастрофа беше причинена след авария на сондата Deepwater Horisont. Над 1000 тона петрол изтекоха във водата, 11 души загинаха, други 17 сериозно пострадаха. Нефтеното петно (с размери близо 75 000 квадратни метра) доведе до нарушения в екосистемите на Луизиана, Алабама, Мисисипи, Флорида и Тексас и замърси около 1100 мили крайбрежия. 

Thursday 16 May 2013

Сърбия определи маршрута на "Южен поток"


Сръбската агенция за териториално планиране и компанията „Сербиягаз“ подписаха договор, чрез  който се правят промени в плана за строителство на газопровода „Южен поток“ на територията на западната съседка. С изменението на документа фирмата ще има право в най-скоро време да започне изграждането на тръбата.

Цялостният план ще бъде окончателно одобрен на 30 юни, а в началото есента се очаква да бъде обявена конкретната дата за строежа.

Входната точка ще бъде град Зайчар, а изходната – Сомбор. След България и Сърбия, пътят на руския газ ще мине през Босна и Хърватия.

През ноември 2009 година „Сербиягаз“ сключи споразумение с „Газпром“ за учредяване на смесено дъщерна компания  South Stream Serbia AG, в която руснаците има 51% дялово участие, а съседите - 49%.

Първите количества синьо гориво Белград ще получи през 2016 година (няколко месеца по-късно в сравнение с България), заяви през март шефът на „Газпром“ Алексей Милер по време на среща в сръбската столица.

Строителството на сръбския участък ще струва 1.7 млрд. евро при 150 млн. за българския (поне така до последно твърдеше бившият икономически министър в кабинета на ГЕРБ Делян Добрев).

На българска почва изграждането на "Южен поток" бе решено да започне през юни. Бившият кабинет, верен на стила си да сменя решенията си като носни кърпички два пъти дневно, така и не обясни ясно как ще бъде финансиран българският дял. Енергийните репортери и специалистите в продължение на три години бяха финтирани с половинчати отговори от типа: "това са част от нерешените върпроси" или "тази тема обсъждаме в момента". Бившият министър Добрев твърдеше, че сред вариантите е Българският енергиен холдинг, тъй като не може да си позволи инвестицията, делът да бъде поет от руснаците. За сметка на това през следващите 15 години страната ни ще покрива инвестицията с постъпленията от инфраструктурни такси.


Tuesday 14 May 2013

Москва скъса договор с Баку


Русия прекрати едностранно сключен договор с Азербайджан за пренос на нефт. Причината е, че не се изпълнявали договорените през 1996 година условия. Решението вече е получило одобрението от премиера Дмитрий Медведев.

В официално изявление на Кремъл се пояснява, че до тази стъпка се е стигнало, след като в продължение на пет години азерите транспортирали през страната два пъти по-малко обеми от договореното. Според парафираното междуправителствено споразумение трабвало да се пренася по пет милиона тона годишно, но напрактика реалното количество било два милиона.

След направена ревизия се оказало, че приходите не можели да покрият разходите на „Транснефт“ за поддръжка на тръбопроводите. Ситуацията се усложнявала допълнително, тъй като според същия договор, компанията нямала право да променя тарифата (15.67 долара за тон), обясни пред пресата официалният представител Игор Дьомин.

До момента държавната нефтена компания на Азербайджан не е получила официално съобщение от Москва, уточнява ръководителят на пресслужбата Низамеддин Гулиев.

Monday 13 May 2013

„Враждебна“ прави подписка за „легнал полицай“


Жители на столичния квартал „Враждебна“ започнаха подписка за поставяне на легнали полицаи по една от възловите улици.
 Хората се оплакват, че колите преминават с много по-висока скорост. Пред „Блогът на Апо“, част от потърпевшите заявиха, че за последната година е имало няколко случая, при които като по чудо не са загинали хора, а само разрушени огради от забили се автомобили. От квартала са подготвили писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова и до кмета на район „Кремиковци“, с което настояват „незабавно да бъде обезопасена улица 25“ (виж писмото по-долу). 


В момента скоростта за превозните средства в населените места е 50 километра в час. Миналото лято обаче регионалното министерство и МВР предложиха с наредба скоростта да бъде намалена на 30.

Предлага се още по кварталните улици да има повече легнали полицаи (както настоява източният квартал), пешеходните пътеки да са от цветни паважни или бетонни блокчета, а вътрешната част - от асфалт.

За да не се затруднява масовият градски транспорт (както е в случая с „Враждебна“, където по въпросната улица минава маршрутка и автобуси с номера 78, 12, 14), височината на изкуствената неравност да е 7,5 сантиметра, а ширината й - около 4 метра. 

Shell строи плаващ завод


Плаващ завод за втечнен газ строи компанията Shell. Изпълнител на проекта е южнокорейската корабостроителница Samsung Heavy Industries.

Дължината първия в света подобен кораб, кръстен Prelude FLNG, ще бъде над 500 метра и с тегло близо 600 000 тона. От производителя са убедени, че плавателният съд ще устои и на най-тежките циклони. Инвестицията не се съобщава. 

Плановете са добитото край бреговете на Западна Австралия синьо гориво директно да се втечнява на борда в газовози и до температура минус 162 градуса по Целзии. В бъдеще съдът ще пренася и други горива. Все още не е ясно кога ще бъде пуснат в експлоатация

Friday 10 May 2013

Пак половинчат ремонт на „Цариградско шосе“


След като в продължение на една година Столична община шумно афишираше началото на поредния ремонт на „Цариградско шосе“ през това лято, най-вероятно мъките на шофьорите ще бъдат отложени за догодина. Причината е, че все още не е готов проектът за ремонта, обясниха днес хората на Фандъкова и отчетоха, че до момента са се появили четири сдружения с участието на големите строителни фирми ГБС, „Трейс“ и ПСТ Холдинг.
За последните десет години това е шестият поред ремонт на възловата артерия. Последно бе ремонтиран участъкът от Орлов мост до булевард „Яворов“ през 2007 година. Дни след помпозното рязане на лентата от тогавашния кмет Бойко Борисов започнаха да се сипят оплаквания от шофьори заради неравности на асфалта. Поправката бе поверена на бившето общинско дружество „Пътища и съоръжения“, което въпреки че си „остави пръстите“ и претупа набързо участъка, прибра 1.4 милиона лева. Не се трогна и бившият заместник на Борисов – за когото 14 неравности в растояние на километър „не са фатални“. Ами няма и как да са, след като парите не идват от джоба на Велизар Стоилов, а от този на софиянци (бел. авт.).
Поредният ремонт този път ще обхване участъка от  от булевард “Г.М.Димитров” до “Александър Малинов”. Предварителният план бе - от входа на града край Враня до естакадата на „Яворов“. По време на ремонта няма да се спира изцяло движението.  За двата километра фирмата-изпълнител ще получи девет милиона лева без ДДС.

Инвеститори искат енергийни договори на масата


Разпореждането за ограничаване работата на зелените централи е незаконно, липсва и информация кои точно производители са ограничавани, в каква степен, по какъв график и по какви правила се преценява необходимостта да бъде ограничавана една или друга централа, още повече, че вятърните и слънчевите централи произвеждат само 6% от електроенергията в страната.

Енергийната система на страната не е пред колапс, че няма опасност за електроснабдяването, твърдят в разпространено писмо до медиите соларният бизнес, който настоява за повече прозрачност и при разходите на държавните дружества. 

Хората, според ВЕИ секторът, трябало да знаят за теглените от енергийните предприятия кредити, колко ще плащат за парникови емисии, приходите от произведената енергия от топлоцентралите, договорите за ремонти и доставки в АЕЦ „Козлодуй“ и в конвенционалните централи.

Асоциацията призовава министърът да обяви причините за тежкото финансово състояние на НЕК за забавянето с месеци на плащанията към производителите на електрическа енергия, крайните снабдители и останалите контрагенти.

До ограничаването на зелените централи се стигна след като почти спря изностът на ток от страната за съседните страни, а вътрешното потребление драстично спадна спрямо миналата година заради топлото време. Сред страните с преустановен износ е Турция. Мотивът на икономическото министерство е, че страната е поискала тази мярка, за да синхронизира енергийната си система с европейската. Фирми-износители обаче твърдят, че прекъсването е заради високата такса за пренос, по този начин на Анкара излизало по изгодно да търгува с Унгарния вместо с България. Василев разкри, че имало начин да се възобновят доставките от юли, но всичко зависело от преговорите, които се водят в момента.

Tuesday 7 May 2013

ГЕРБ доказа политическата си немощ



Пред повече от петстотин души в столицата по време на предизборен дебат, бившите управляващи и кандидати за властта ГЕРБ показаха политическата си немощ. 


Участникът в телевизионния дебат Доброслав Димитров (на снимката долу) днес не можа да отговори на нито един поставен от хората въпрос, а когато бе попитан как са продали дяловете на трите електоразпределителни дружества, човекът на Бойко хвърли в ярост керамична чаша и си тръгна. "Ти нормален ли си, бе ", обърна се кандидат-депутатът към водещия Николай Бареков. От площада тихо се измъкнаха и симпатизантите.

Хората така и не получиха отговор как ще се борят с монополите и как ще се вдигнат заплатите, след като четири години не го сториха.

Впрочем нито ГЕРБ-ерът, нито останалите участници от ВМРО, РЗС, ДСБ и партията на Кунева  не можаха да скалъпят нормален аргумент, който да покаже, че на 12 май са готови да поемат властта.                                                            

За пореден път явно партиите ще разчитат на до болка познати клишета - да изкореним престъпността, наказание за предишните грабители, затвор за корумпираните престъпноци. Всичко това бе повторено отново в центъра на София.

Сериозните въпроси липсваха, а бяха заменени със: съгласни ли са да има гей парад и ще разрешат ли бракът между еднополовите?

Thursday 2 May 2013

Япония ще строи турски АЕЦ

Турция избра за партньор Япония при изграждането на нова АЕЦ в Синоп, съобщи днес AFP. Междуправителственото споразумение ще бъде подписано в петък.

В хода на строителството на втората атомна централа се очаква да се включат Япония и Китай.

Инвестицията е оценена между 22 и 25 милиарда долара. Мощностите ще бъдат пуснати през  2023 годинa.

Сред кандидатите бе и руската корпорация "Росатом ". Турският енергиен министър Танер Йълдъз обаче обяви, че първо ще оценят предложенията на другите международни компании и след това ще решат. Московският енергиен гигант вече строи първата в страната АЕЦ - "Акую".