About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Wednesday 10 August 2016

Подлагат на стрес тестове строящата се беларуска АЕЦ



Беларуска АЕЦ
До края на 2016 г. ще се проведат стрес тестове в строящата се беларуска АЕЦ по европейска методика в съответствие със стандартите на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ). Подобни стрес тестове, започнали от 2011 г. - след събитията в АЕЦ „Фукушима“, се провеждат във всички ядрени обекти, както на работещи, така и на изграждащи се АЕЦ.  

Заедно с проектния институт „Атомпроект“ -  компанията, разработила проекта за АЕЦ с реактор ВВЕР-1200, в стрес тестовете ще вземат участие и разработчика на реакторната установка ОКБ „Хидропрес“ и специалистите от Курчатовския институт в Русия. За провеждането на стрес тестове групата компании ASE прави опити да привлече една от водещите европейски организации, която е специализирана в комплексен анализ на безопасността на ядрените централи в съответствие с постфукушимските изисквания за безопасност, но в момента не може да бъде назовано името й, защото се провеждат преговори.

В началния етап на проектирането „Атомпроект“ разработи за беларуската АЕЦ предварителна обосновка на безопасността, в която се съдържа необходимата информация за провеждане на плановите дейности по стрес тестовете. В основата на препоръките за провеждане на стрес тестове стои Европейската спецификация за провеждането на стрес тестовете, разработена от Европейската комисия и ENSREG.

„Атомпроект“ предстои да проведе дейности по подготовката на допълнителна оценка на безопасността на АЕЦ при възникване на екстремни външни въздействия, превишаващи пределните параметри, заложени в проекта. Заедно с това специалистите от Института ще анализират повишаването на устойчивостта на бъдещата централа към непредвидени аварии, предизвикани от екстремни външни въздействия. В частност ще бъдат прогнозирани последствията от такива природни фактори като съчетаване на земетресения, наводнения, екстремни условия на времето и външни въздействия.

Отделен раздел от документацията след провеждането на стрес тестовете ще бъде посветен на устойчивостта на системите на Беларуската АЕЦ при загуба на функцията безопасност – като спиране на електроснабдяването (пълна липса на външно електроснабдяване за 72 часа) и загуба на способността за отвеждане на остатъчното топлоотделяне от реактора и от басейна за съхранение на отработено ядрено гориво (за 72 часа).

След всички стрес тестове „Атомпроект“ ще издаде допълнителни препоръки за експлоатацията на АЕЦ и за повишаване на устойчивостта й към екстремни външни въздействия.

Беларуската АЕЦ се изгражда в района на Островец в Беларус по руски проект с реактори ВВЕР-1200. Всеки от двата реактора ще бъде с мощност от 1200 мегавата. Поръчител на проекта е РУП „Белорусская атомная электростанция“, а основен изпълнител е руската „Атомстройекспорт“, част от държавната корпорация „Росатом“.


Групата компании АSE е създадена при формиране на инженеринговото подразделение на руската държавна корпорация „Росатом“ чрез обединяване на три водещи компании от отрасъла – АО „НИАЕП“, АО АСЕ, АО „Атоменергопроект“ и АО „Атомпроект“. АSE е един от лидерите в световния ядрен инженерингов бизнес, като заема повече от 30% от световния пазар по изграждане на АЕЦ. Представителствата и оперативните офиси на АSE действат на територията на 15 държави в света. Почти 80% от поръчковия портфейл на компанията идва от проекти зад граница.

Освен това АSE реализира проекти за строителството на обекти за третиране на радиоактивни ядрени отпадъци и отработено ядрено гориво, обекти в сферата на топлоенергетиката и оказва пълния спектър от услуги за договори за инженеринг, реализация и строителство, управление на проекти и услуги за всякакви сложни инженерни обекти.

АSE разработва и активно внедрява иновационна система за управление на проекти за изграждане на сложни инженерни обекти - Multi-D, която позволява по-ефективно да се управляват параметри като бюджет, срокове, качество. Компанията се ръководи от доктора на икономическите науки Валерий Лимаренко.

No comments:

Post a Comment