About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Friday 5 August 2016

Заработи иновативният VI блок на АЕЦ "Нововоронеж"


Снимка: Росатом
Иновационният енергоблок от поколение „3 плюс“ – Шести енергоблок на Нововоронежката АЕЦ, бе включен днес (5 август) в мрежата и подаде първите 240 мегавата в енергийната система на Русия. В 3 часа и 35 минути московско време в енергоблокът, който е с реактор ВВЕР-1200, беше извършена една от най-важните и отговорни операции от етапа на енергийното стартиране – успешно бе осъществено първото пробно включване на генератора към националната мрежата. От специалистите бе извършен голям брой проверки и тестове на различните етапи на усвояване на мощността, както и тестване и ревизия на различните видове оборудване – всички мероприятия, необходими за потвърждаване на надеждността и безопасността на енергоблока при по-нататъшната му експлоатация.  


Ключовото събитие се случва три месеца, след като официално бе представен на международното изложение "Атомекспо" в присъствието и на български журналист. Както вече писах в статията, посветена на форума, руснаците нямаха търпение да се похвалят с новото си бижу - макар и още недовършено (ВИДЕО - ВЪНШНИ КАДРИ) не само, защото е смятан за най-сигурният, най-екологичният, най- „зеленият”, а защото показва на света как ще изглежда атомният ядрен потенциaл през 21 век век.  А Русия е уверена – както винаги. Нещо повече. Няма време за скрити послания. „Росатом” излезе и силно заяви в лицето на Западния свят. Ето, пускаме тази година Шести блок на АЕЦ „ Нововоронеж” – а догодина и Седми. Толкова сме сигурни в собствените си сили, че вече строим на няколко места по света, паралелно на руска територия. Защото за нас това е пътят и целите през следващия половин век. Енергоблокове от поколение „3 плюс“ в момента се изграждат в САЩ и Франция. Но именно руският Шести енергоблок на Нововоронежката АЕЦ е първият в света ядрен енергоблок от ново поколение, който излиза на етап енергийно стартиране.


„Това събитие е наша голяма победа, която увенчава огромен обем работа, свързана с монтажа, инсталиране на оборудването, сложни подготвителни операции. Може да се констатира, че всички дейности бяха изпълнени надеждно и безопасно. Персоналът, който управлява блока, ясно разбира процеса, оборудването работи надеждно и безопасно“. Това заяви по време на събитието генералният директор на „Концерн Росенергоатом“, част от „Росатом“, Андрей Петров. 

Президентът на НИАЕП Валерий Лимаренко от своя страна отбеляза: „Държавната корпорация „Росатом“ е най-големият в света доставчик на ядрени централи на световния пазар. И днес ние укрепихме своите позиции. Това открива нови възможности за увеличаване на нашето присъствие на световния пазар“.


Иновационните енергоблокове от поколение „3 плюс“ имат подобрени технико-икономически показатели, осигуряват абсолютна безопасност при експлоатация и напълно съответстват на постфукушимските изисквания за безопасност на МААЕ. Особеност на тези енергоблокове е голямата им наситеност – т.нар „пасивни системи за безопасност“. Пасивните системи за безопасност могат да функционират дори в случай на пълна загуба на електроснабдяване и без намесата на оператор. По този начин в Шести енергоблок на Нововоронежката АЕЦ са приложени такива уникални, нямащи аналози в света, системи като системата за пасивно отвеждане на топлината от реактора, рекомбинатори на водорода и уловител на стопилка на активната зона, допълват от руската корпорация
Въвеждането в строй на Шести енергоблок на Нововоронежката АЕЦ ще повиши сумарната мощност на централата един път и половина и ще даде мощен тласък на развитието на икономиката на Воронежка област. Очаква се след въвеждането на енергоблока в промишлена експлоатация още през първата му година допълнителните данъчни постъпления да бъдат около 2 милиарда рубли.

Шести енергоблок на Нововоронежката АЕЦ ориентировъчно ще бъде приет в промишлена експлоатация в края на 2016 г. след усвояване на 100% мощност и провеждане на последните тестове.



Проектът за Нововоронежката АЕЦ-2 (генерален проектант „Атоменергопроект“, генерален изпълнител Групата компании ASE) е най-мащабният инвестиционен проект на територията на Централно-Черноземния регион. Той предполага изграждане на два енергоблока – Шести и Седми на Нововоронежката АЕЦ с реактори ВВЕР-1200 по проект АЭС-2006. Срокът на работа на такъв вид оборудване е 60 години.
В Седми енергоблок сега се провеждат строително-монтажните дейности. През юни 2016 г. бе поставен горният слой на купола на сградата на реактора. Съгласно проекта, изграждането на Седми енергоблок предполага двойна (вътрешна и външна) защитна обвивка на сградата на реактора. Приключването на изграждането на енергоблока е планирано за 2018 г.
Строителството на Шести и Седми енергоблок се извършва в съответствие с програмната дейност на руската държавна корпорация „Росатом“, утвърдена от правителството на Русия с Постановление №705 от 20.09.2008 г. и се финансира от Концерн „Росенергоатом“, който се явява възложител-строител.

Нововоронежката АЕЦ е филиал на „Концерн Росенергоатом“. Централата е разположена на брега на река Дон на 42 км южно от Воронеж. Това е първата в Русия АЕЦ с реактори от типа ВВЕР. Всеки от петте реактора на централата е главен – прототип е на серийни енергийни реактори: Първи енергоблок е с реактор ВВЕР-210, Втори енергоблок - с реактор ВВЕР-365, Трети и Четвърти енергоблок – с реактори ВВЕР-440, Пети енергоблок – с реактор ВВЕР-1000. Първи енергоблок бе пуснат през1964 г., Втори – през 1969 г., Трети – в 1971 г., Четвърти – 1972 г., Пети – 1980 г. Днес в експлоатация се намират три енергоблока (Първи и Втори бяха спрени съответно през 1984 г. и 1990 г.).

*Обединената компания АО „НИАЭП“ - АО „Атомстройекспорт“ (АО АСЕ) е един от лидерите на световния ядрен инженерингов бизнес и заема повече от 30% от глобалния пазар за изграждане на АЕЦ. Компанията провежда дейността си в 20 държави, почти 80% от поръчковия портфейл на компанията се пада на проекти в чужбина. Освен това обединената компания АО „НИАЭП“ - АО АСЕ реализира проекти по строителство на обекти за третиране на радиоактивни отпадъци и отработено ядрено гориво, обекти на топлоенергетиката и оказва пълния спектър услуги за договори за инженеринг, реализация и строителство, управление на проекти и услуги за всякакви сложни инженерни обекти.

No comments:

Post a Comment