About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Wednesday 10 August 2016

„Росатом“ пусна най-безопасния в света енергоблок с реактор от поколение „3 плюс“



Нововоронежка АЕЦ
Руската държавна корпорация „Росатом“ пусна най-безопасния в света енергоблок с реактор от поколение „3 плюс“. Това е Шести енергоблок на Нововоронежката АЕЦ, който бе въведен в експлоатация в паралел с енергийната мрежа на Русия и в края на миналата седмица произведе първите си 240 МВт. за руската система. Това значимо събитие за руската, а и за световната ядрена индустрия, отрежда лидерско място на „Росатом“ на глобалния ядрен пазар, убедени са експертите. А от своя страна „Росатом“ изпревари глобалните си конкуренти „Уестингхаус“ и „Арева“, които от години се опитват да пуснат реактор от поколение „3 плюс“.

Шести блок на Нововоронежката АЕЦ е построен по „постфукушимските“ технологии за безопасност.  Той е защитен от земетресения, цунами, урагани, падане на самолет, реакторната му зала е зад две защитни обвивки, всички нововъведения позволяват да се говори за уникален проект в областта на ядрената енергетика. Днес продължава строителството на Седми енергоблок, който има същата система за безопасност“, коментира  първия вицепрезидент на Руския съюз на инженерите Иван Андриевский.

В Шести блок на Нововоронежката АЕЦ (на снимката горе) за охлаждане на реактора има активна система – помпи, вентилатори, но има и новост - паралелното съществуване на пасивна система, независима от наличието на електроенергия, наличието на персонал или механични устройства. При нужда пасивните системи сами започват да работят и осигуряват охлаждането и заглушаването на реактора. По реактори от поколение „3 плюс“ се работи и във Франция, и в САЩ, но Русия пусна първия в света реактор от най-ново поколение, коментира Владимир Зарубаев, зам. главен инженер на Нововоронежкия филиал на АО „Атоменергопроект“.

Началото на работата на новия, уникален руски енергоблок означава, че конкурентните предимства на Русия на световния ядрен пазар нарастват, убеден е завеждащият сектор на икономическия департамент на фонда „Институт за енергетика и финанси“ Сергей Кондратиев.

„Росатом“ показва, че от една страна Русия продължава да инвестира в най-новите технологии. Реакторът от поколение „3 плюс“ днес е първият и засега единствен работещ реактор от този тип в света. Въвеждайки на етап експлоатация първите в света реактори от най-иновативното поколение, ние можем да разчитаме потенциално на повече договори, както и на голям интерес от страна на чуждестранните клиенти. Това е плюс за нашата икономика“, каза Кондратиев пред журналисти.

Според Кондратиев сега пред „Росатом“ стои ключовата задача – да започне да превръща своите успехи в значимо присъствие на световния пазар, защото вече е създадена добра база в строителството, сериозно е променен проектният и машиностроителен комплекс. За да може те да се съхранят, трябва да се осигури търсене на световния пазар, с което и „Росатом“ се занимава, въвеждайки в експлоатация този референтен блок от ново поколение“, убеден е Кондратиев. 

No comments:

Post a Comment