About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Friday 19 August 2016

Русия пусна прототип на "енергоблок на бъдещето“



Прототип на „енергоблока на бъдещето“ пусна в експлоатация на пълна мощност руската държавна корпорация „Росатом“.


На 17 август четвърти енергоблок на Белоярската АЕЦ, с реактор на бързи неутрони БН-800 и инсталирана мощност 880 МВт., за пръв път започна работа на 100% мощност.

Така стартира процедурата на комплексното тестване на енергоблока на номинална мощност. 15-дневната проверка трябва да потвърди, че блокът (на снимката вдясно) може стабилно и без отклонения да понася натоварване на номинално ниво на мощност в съответствие с проектните параметри (виж подробности в карето отдолу).

След завършване на комплексното тестване за предаване на енергоблока в промишлена експлоатация е необходимо да се получи от регулиращия орган „Ростехнадзор“ заключение за съответствие на обекта с проекта. Планира се през есента на 2016 г. енергоблокът да бъде предаден в промишлена експлоатация.

Според специалистите енергоблоковете с реактори на бързи неутрони имат големи преимущества за развитие на ядрената енергетика. С тяхна помощ може съществено да се разшири горивната база на АЕЦ и да се намалят обемите на радиоактивни отпадъци, благодарение на реализацията на затворения ядрен горивен цикъл.


Реакторът БН-800 е опитно-промишлен реактор на бързи неутрони с течнометален топлоносител – натрий,  и използване на уран-плутониево МОКС-гориво. Реакторите на бързи неутрони се наричат „реактори на бъдещето“, защото от една страна изгарят плутоний, което позволява усвояване на натрупаните вече и намаляване на бъдещите високоактивни радиокативни отпадъци, генерирани при преработката на отработено ураново ядрено гориво, както и от военния комплекс. От друга страна реакторите на бързи неутрони намаляват необходимостта от използване на свеж природен уран с до 30%. И не на последно място затвореният горивен ядрен цикъл с използване на МОКС-гориво повишава ефективността на изгарянето и намалява количеството на ядреното гориво в обръщение до 100 пъти. 

Белоярската АЕЦ (на снимката вдясно) започва работа през април 1964 г. В експлоатация днес се намират енергоблок с реактор на бързи неутрони на промишлено ниво на мощност БН-600. На етап подготовка към предаване в промишлена експлоатация е и енергоблок на бързи неутрони БН-800.

No comments:

Post a Comment