About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Thursday 7 July 2016

БСП иска Сметната палата в летище София



Столичното летище трябва да бъде проверено от Сметната палата. Това настояват от БСП. Мотивът е натрупаните дългове към летищни оператори. По данни на левицата сумата надхвърля 50 милиона лева. Огромни са задълженията на националният превозвач България Ер.

Опозицията недоумява също как 2 месеца преди концесията на аерогарата се сключват обществени поръчки за 2,2 милиона лева, като някои от тях са извършвани преди година. Това, по мнението на опозицията, означавало, че някой не си е свършил качествено работата. В списъка на обявените поръчки за срок от 3 години в момента фигурирали дейности за доставка на ВиК, строителни материали, почистване на фасади.

Наблюдаваме изключително негативна тенденция във финансовите резултати на това дружество. За миналата година от реализиран оборот за над 110 милиона лева, печалбата е над 5,5 милиона. За сравнение през 2007 година печалбата е 27 милиона лева”, отчете депутатът Жельо Бойчев. Неговият колега Румен Гечев допълни с питане към управляващите: „Кой краде от летището”?

На въпрос на Канал 3 дали смяната на ръководството на летището ще бъде решение на проблема, от левицата не отговориха директно дали предлагат нов шеф да поеме най-голямата аерогара в България. Според Бойчев в момента ситуацията била твърде комплексна с оглед на предстоящата концесия. Желанието на червените било да се покаже наяве всички негативни практики, които са вършени. „Решението да влезе Сметната палата” ще бъде тест за управлението и ГЕРБ дали наистина са готови да се борят с корупцията, като не еднократно е декларирал Борисов”, подчерта още Жельо Бойчев.

Припомням, че концесията на летището беше рестартирана, поради липса на жалба до Административния съд, обяви министърът на транспорта Ивайло Московски по време на изслушването си от ресорната комисия в Народното събрание на 6 юни. До първоначалното спиране на конкурса се стигна, след като  кувейтско-саудитският консорциум МАК/АДМАК, нает преди повече от 10 години за разширението на Летище "София", внесе в КЗК процедурата за концесията му. Жалбата е постъпила в Комисия за защита на конкуренцията искане за спиране на концесията. Транспортният министър също потвърди за жалбата на арабския консорциум, но тя щяла да се гледа от нов състав на Комисията.

No comments:

Post a Comment