About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Sunday 10 July 2022

Войната в Украйна обърка и бизнеса със соларни панели в Белгия

PHOTO: https://www.weforum.org/

Външнополитическата обстановка, свързана с войната в Украйна и затруднените доставки, представляват сериозен проблем за бизнеса със соларни панели. 

Някои фирми дори са принудени да спрат да приемат нови заявки, тъй като списъкът с чакащи е запълнен с месеци напред и практически е невъзможно да изпълнят желанията на клиентите в срок.

Високите цени на електроенергията и примамливата оферта на фламандското правителство със субсидия от 1500 евро, също води до рязък скок в поръчките, пише HLN.

През първите 4 месеца на тази година само във фламандската част на Белгия бяха закупени 50 процента повече слънчеви панели в сравнение със същия период на миналата година.

Но поради дългите срокове на доставка, все повече  монтажни фирми, включително Engie, спират да приемат поръчки, разказа Дирк Ван Еверкорен, директор в компанията, който представлява сектора на зелената енергия. 

„Като се има предвид, че всеки който инсталира слънчеви панели на покрива си преди края на тази година, може да получи премия от 1500 евро. От следващата година тази сума ще се намали наполовина - до 750 евро. Добавете към това и забавяния, свързани с процедурата по кандидатстване. Всички тези спънки ще лишат кандидатите от възможността да получат желаната правителствена субсидия“.

Всеки, които е решил в този момента да постави панели, трябва да се въоръжи с търпение, призовават доставчиците. Доставката може да отнема и до 13 седмици, а преди – не повече от 10 седмици. Не са редки и случаите, при които графикът с чакащи е запълнен до края на годината, така че работата за бранша става практически блокирана за нови желаещи.

Проучване на фламандски депутат показало, че средно 118 дни отнема от подаването на заявление до предоставянето на досие за субсидия. След това, получилите одобрение ще трябва да изчакат още известно време преди да получат парите си. При всички положения, тези, които в момента са решили да се възползват от офертата на правителството, изпускат всички срокове до края на годината. Но като цяло нагласата е, че соларните панели за доходоносна инвестиция, дори на половин премия, казва още Дирк Ван Еверкорен.

No comments:

Post a Comment