About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Sunday 23 April 2023

Вдигнат заплатите на държавните служители в Германия

Край на стачките в Германия. След месеци преговори е постигнатo споразумение за нов 2-годишен колективен трудов договор на държавните служители. Той обхваща над два милиона и половина заети в държавния сектор.

Picture: hrreporter.com

Федералното правителство, общините и синдикатите са постигнали съгласие заплатите да се увеличат с 5,5% въпреки че настояването беше двойно повече.

След нощните тежки преговори от синдиката „Верди“ заявиха, че са се съгласили на цената на много компромиси и въпреки това са доволни от постигнатите резултати.

Подписването на колективния трудов договор слага край на напрежението в държавния сектор. Заради липсата му държавните служители излязоха наскоро на най-голямата от десетилетия национална транспортна стачка. Засегнат беше общественият транспорт, пощенските услуги, сметосъбирането, държавни и културни учреждения, пристанища. Стотици полети бяха засегнати на летищата в Кьолн, Дюселдорф, Хамбург. и Щутгарт.

Подобно на останалата част от Европа, Германия се бори с високата инфлация. Цените през февруари са скочили с 9,3% спрямо година по-рано. Затова от синдиката „Верди“ са поискали над 12% скок на заплатите, защото е „въпрос на оцеляване“.

Друг синдикат EVG, който представлява около 230 000 служители в Deutsche Bahn и автобусни компании, поиска увеличение от 12% или поне 650 евро на месец.

В Нидерландия, Белгия, Франция и Обединеното кралство служителите на обществения транспорт също наскоро също излязоха на протести за по-високи възнаграждения, припомня телевизия NOS.

No comments:

Post a Comment