About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Sunday 19 February 2017

Нови находища в Иран събраха западни гиганти с Лукойл


Иран се договориха с Лукойл, немската компания Wintershall, френската Total и датската Maersk за разработването на две нови огромни находища - „Аб теймур„ и „Мансури“, съобщи иранската агенция Мехр. Окончателните контракти ще бъдат подписани съвсем скоро, потвърдиха и от местната национална нефтена компания (NIOC).

Преговорите с компаниите се водят повече от година. Официално, че се върви към финализиране на разговорите съобщи в края на август агенция „Ройтерс“, цитирана от „Новости. Самият шеф на руската корпорация Вагит Алекперов открехна малко завесата като заяви, че очаква проектите да започнат още през 2017 година. По думите му иранските амбиции са само стъпка от мащабната инвестиционна програма. Водят се разговори с  партньори от Абу Даби и Кувейт.

Същевременно руският гигант се отказа да проучва 4 газови находища на държавната нефтена компания на Саудитска Арабия - Saudi Aramco. В средата на годината ще бъде закрито и създаденото за тази цел съвместното предприятие  с 80% акции на "Лукойл", 20% на Саудитска Арабия. Мотивът е, че проектът не е от стратегическо значение. Разходите за проучване се оценяваха на $215 млн. Подобни проекти бяха закрити в цяла Европа.

"Това са активи, които вече не са от стратегически интерес за нас. Сега се фокусираме основно върху проучването и разработването на газови и нефтени находища през следващите години. Това може да ни подтикне да вземем кардинални решения за съдбата на европейските ни активи в бъдеще", коментира през 2016 година в интервю за РБК президентът на "Лукойл" Вагит Алекперов. 

Бизнес изданието припомни, че през 2014 г. компанията продаде част от своя бизнес на дребно в Източна Европа – 44 бензиностанции в Чехия, 75 - в Унгария, и 19 - в Словакия. Решението е било взето с цел оптимизиране на бизнеса в областта на петролните продукти. Компанията има 4 основни рафинерии в Европа – в България, Румъния, Холандия и Италия.


No comments:

Post a Comment