About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Friday 12 April 2024

ЕС ще има единна система за закупуване на газ

Единна система за закупуване на газ от страните членки ще бъде въведена, за да се избегне конкуренцията. Новият механизъм беше одобрен от Европейския парламент.

Picture: Wikipedia

Паралелно стартира и пилотен проект, с който ще бъде укрепен пазарът на водород в общността. Ще се насърчава изграждането на инфраструктура особено във въгледобивните региони.

„Европейските стоманодобивни и химически индустрии, които трудно могат да бъдат декарбонизирани, ще бъдат поставени в центъра на развитието на европейския пазар на водород“, заяви по време на априлската пленарна сесия на Парламента в Брюксел  докладчикът по директивата Йенс Гайер (С&Д, Германия).

„Това ще даде възможност изкопаемите горива постепенно да бъдат премахнати от промишлеността, да се гарантира европейската конкурентоспособност и да се запазят работните места в една устойчива икономика. Правилата за отделяне на операторите на мрежи за водород ще съответстват на съществуващите най-добри практики на пазара на газ и електроенергия“.

Докладчикът по регламента Йежи Бузек (ЕНП, Полша) заяви, че „новият регламент ще трансформира настоящия енергиен пазар в пазар, който се основава предимно на два източника — зелена електроенергия и зелени газове. „Това е огромна стъпка към постигане на амбициозните цели на ЕС в областта на климата и към повишаване на конкурентоспособността на ЕС на световните пазари. Въведохме законова възможност за страните от ЕС да спрат вноса на газ от Русия, ако има заплаха за сигурността, което им дава инструмент за постепенно премахване на зависимостта ни от опасен монополист“.

Тези мерки имат за цел да осигурят енергийните доставки, нарушени от геополитическото напрежение, особено руската война срещу Украйна, и да се преодолеят последиците от изменението на климата.

В преговорите със Съвета по директивата членовете на ЕП са се фокусирали върху осигуряването на разпоредби относно прозрачността, правата на потребителите и подкрепата за хората, изложени на риск от енергийна бедност.

Законодателният пакет е отражение на нарастващите амбиции на ЕС в областта на климата, както е посочено в Европейския зелен пакт и неговия пакет „Подготвени за цел 55“.

No comments:

Post a Comment