About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Tuesday 9 April 2024

Площадки за дронове ще има в Северно море

Площадки за кацане на дронове във въздуха и под водата, видеокамери и подводни щитове за акустично откриване на руски  шпионски кораби. Това са само малка част от мерките, с които страните около Северно море ще противодействат.

Photo: De Tijd, archive

Съвместните действия бяха започнати след инцидента с газопровода „Северен поток“ през миналата година. Тогава 6 страни - Белгия, Нидерландия, Германия, Норвегия, Великобритания и Дания се обединиха около идеята, че трябва да действа заедно и в синхрон в защита на критична морска инфраструктура.

През април 2023 година, по време на среща на върха за Северно море, бе подписан Пакт за сътрудничество. Договорено бе, че възможни рискове и заплахи ще бъдат своевременно отчитани по между им.

Белгия поема ангажимент с Пакта като предоставя 1 милион евро за създаването на NorthSeal, сигурна платформа за обмен на информация между участващите страни.

Страната вече изгражда подвижни и стационарни камери за наблюдение, които автоматично да разпознават плавателни съдове. Устройствата са съобразени с всички изисквания за GDPR.

С 50 000 преминавания годишно Северно море е по-натоварено от всякога. Критичната инфраструктура в белгийската част на Северно море се състои от 2,2 гигавата вятърни турбини и десетки подводни кабели и тръбопроводи, уточняват електронните издания focus-wtv и Nieuwsblad като се позовават на агенция Белга.

"В Северно море има много критична инфраструктура, като тръбопроводи, силови кабели и кабели за данни. Саботажът може сериозно да наруши енергийните ни доставки, интернет връзката или банковия трафик. Тази заплаха е реална, не можем да бъдем наивни за това", министърът на Северно море Пол Ван Тигелт (Open VLD).

По време на друг форум преди няколко месеца, министърът на енергетиката Тине ван дер Стратен заяви, че "сигурността на енергийната инфраструктура в Европа и в Белгия е от жизненоважно значение за гарантиране доставките на газ, електричество и петрол".

No comments:

Post a Comment