About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Sunday 7 April 2024

Shell: Светът първо да намали въглищата, после да мисли за квоти

Светът първо трябва да започне да използва по-малко въглища, а след това да мисли за драстично намаляване на квотите CO2. Такава теза изказваха адвокатите на енергийния гигант Shell в съдебната зала на нидерландски съд.

Oт реклама на Shell с послание: Аз съм CO2 неутрален на пътя. Tи също?

Изслушването е по повод заведено дело от неправителствената екологична организация „Приятели на Земята“, които настояват, че компанията трябва да редуцира емисиите с 45% до 2030 година. Искът на практика означава, че гигантът трябва да продава много по-малко горива.

От Shell се аргументираха пред съдията, че не бива да се налага задължителна цел за CO2 и че избраният от съда процент е твърде висок.

Shell продава само нефт и газ, докато използването на въглища в частност трябва да бъде значително намалено през следващите години“, е тезата на компанията.

Най-амбициозният климатичен сценарий на Международната агенция по енергетика (МАЕ) е да се редуцира наполовина използването на въглища между 2019 и 2030 г., докато емисиите на газ и петрол ще намалеят "само" с 20 до 30%: по-малко, отколкото се изисква от Shell. При този сценарий глобалното затопляне ще бъде ограничено до около 1,5 градуса“, мотивира се адвокатът в съдебната зала.

Съдът трябва да продължи да задължава Shell да намали значително емисиите на CO2. Фактът, че други компании за изкопаеми горива не правят нищо за изменението на климата, е още по-голяма причина Shell да намали собствените си емисии и да се обърне към колегите си от индустрията, смятат от „Приятели на Земята“. Според екологичната група компанията се крие зад "лошото климатично поведение" на колегите си от индустрията.

В отговор Shell припомниха, че още през 2021 съдът ги е задължил да намалят емисиите на CO2 с 45% до началото на следващото десетилетие. Според петролния гигант тази заповед е не само незаконна, но и неефективна, защото други петролни компании просто скачат в пропастта, оставена от Shell. В резултат на това глобалните емисии на CO2 няма да спаднат и дори могат да се повишат, твърди петролният гигант.

Това разсъждение "още веднъж потвърждава, че Shell е наясно с лошото поведение на своите колеги и знае колко разрушително е това за Земята", коментира адвокатът на "Приятели на Земята" Роджър Кокс.

Припомням, че енергийната компания е в съдебна битка и по друг неин бизнес в Нидерландия – спряното през 2023 година газово находище в Грьонинген.

Заедно с ExxonMobil те започнаха арбитражно дело за пропуснати ползи заради спирането на газовото находище. Първото заседание беше проведено през декември 2023 г. Ако двата енергийни гиганти спечелят, държавата може да се наложи да им плати милиарди евро, тъй като имат сключен договор за непрекъсваемо извличане на газ.

No comments:

Post a Comment