About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Sunday 28 April 2024

Саудитска Арабия има интерес към ВЕИ и водородни проекти в ЕС

Саудитска Арабия проявява интерес в областта на „зелената енергия“, водородните проекти и електроенергийната взаимосвързаност на Стария континент. Амбициите на Кралството са били отново потвърдени по време на среща между ресорния еврокомисар Кадри Симсон и министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Абдулазиз бин Салман Ал Сауд. Двамата са провели разговори за бъдещо сътрудничество по време на  провеждащия се Световен икономически форум в Рияд.

Picture: EC AV Portal

Те обсъдиха сътрудничеството в областта на енергетиката и чистите технологии за укрепване на двустранните връзки и постигане на целите на Парижкото споразумение и на резултатите от консенсуса на ОАЕ, постигнат на COP28 в Дубай миналата година.

Негово Кралско Височество и членът на Комисията потвърдиха отново начина, по който Саудитска Арабия и ЕС споделят твърдата решимост да ускорят частните инвестиции във възобновяема енергия и да си сътрудничат в областта на електроенергийната взаимосвързаност и интегрирането на възобновяемите енергийни източници в електроенергийната мрежа чрез по-нататъшно укрепване на електроенергийната инфраструктура, например чрез управление на търсенето (DSM), интелигентни мрежи и устойчивост на мрежата и мерки за сигурност, Секторите на водорода и чистите технологии, включително улавянето, използването и съхранението на въглерод, са в основата на възможностите за индустриални партньорства в тези сектори и осигуряват достъпни, сигурни и устойчиви на бъдещето енергийни пазари.

В разговорът е подчертана амбицията за ускоряване на действията за оползотворяване на икономическите възможности, предлагани от съответните им енергийни преходи, става ясно от съобщение на ЕК.

Такъв меморандум за разбирателство, обхващащ много енергийни сектори и в основата на който стои енергийният преход, следва да осигури солидна и взаимноизгодна основа за ориентиране и закрепване на инвестиционните решения в секторите на енергетиката и чистите технологии, да включва и мобилизира заинтересовани страни от публичния, частния и финансовия сектор и да положи основите за по-устойчиво и сигурно енергийно бъдеще, подкрепени от предвидими и стабилни енергийни пазари, осигуряващи достъп до сигурна, достъпна, надеждна и устойчива енергия за всички.

Европейската комисия и Саудитска Арабия имат за цел да сключат меморандума за разбирателство през следващите няколко месеца.

No comments:

Post a Comment