About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Saturday 27 April 2024

Белгия избра оператор на водородна мрежа

Белгия избра оператор за водородна мрежа подобно на тези за електричество и газ. Неговият мандат ще е 20 години и предстои разрешителното да бъде дадено от правителството до дни.

Picture: fluxys.com

Белгия отново поема водещата роля като е първата страна в света, която назначава един оператор на водородна мрежа", заяви министърът на енергетиката Тине Ван дер Стратен.

Fluxys hydrogen е натоварен с планирането, разработването и управлението на водородната мрежа, задача, която е от съществено значение за енергийния преход.

Федералното правителство вече одобри водородна стратегия, в която е заложено изграждане на цялостна водородна мрежа в цяла Белгия, подобна на електропреносните мрежи на Elia и на природен газ на Fluxys.

След дадени положителни становища от двата регулатора CREG и FPS Economy, единственото, което остава преди да започне същинската фаза на строителството е Министерският съвет да даде документите.

Водородната мрежа е необходима за свързване на индустриалните клъстери в страната и за осигуряване на междусистемни връзки със съседните държави.

Планирана водородна мрежа

За да отговори на необходимостта от ускоряване на енергийния преход, Fluxys вече интензивно се консултира с пазара и започна подготвителни проучвания. Изграждането на водородна мрежа ще се реализира стъпка по стъпка с новопостроени тръбопроводи и пренасочване на съществуващите тръбопроводи, където е възможно, съобщиха от компанията в официалното съобщение до медиите.


Подготвителните работи за първата фаза вече започнаха, за да има общо 150 километра тръбопровод между индустриалните клъстери на Гент, Антверпен и Лиеж до 2026 г., с връзки с Нидерландия и Германия. За постигането на тази цел Fluxys получи безвъзмездна помощ от Европейския план за възстановяване.

"Радвам се и съм горд, че федералното правителство ни повери задачата да бъдем оператор на водородна мрежа през следващите 20 години. Първоначалната цел на Fluxys водород е да осигури максимална подкрепа на индустрията за постигане на декарбонизация чрез привеждане на нисковъглеродни молекули към тях като част от "Европейския водороден гръбнак". 

В енергийния микс на бъдещето нисковъглеродните молекули са от решаващо значение за въглеродно неутралното бъдеще в Белгия и Северозападна Европа, заяви Паскал Де Бък, главен изпълнителен директор на Fluxys.

Picture: fluxys.com

Fluxys Belgium е дъщерно дружество на енергийната инфраструктурна група Fluxys, листната на Euronext. Компанията е със седалище в Белгия, има 900 служители и управлява 4000 километра тръбопроводи, терминал за втечнен природен газ с годишен капацитет за регазификация от 174 TWh и подземно хранилище.

Амбициите на компанията са да транспортира водород, биометан или друг въглеродно неутрален енергиен носител, както и CO2, като се приспособява залавянето, използването и съхранението на последните.

No comments:

Post a Comment