About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Friday 26 December 2014

Бъдещето на Роскосмос?

В близко бъдеще  федералната руска космическа агенция Роскосмос ще бъде закрита, а на нейно място ще бъде сформирана нова корпорация, съобщава агенция Интерфакс като се позовава на анонимен източник, „добре запознат“ с преструктурирането. Информацията на източника била, че новата структура ще бъде под шапката на специализирания департамент към Министерството на промишлеността и търговията. Тя ще бъде подобна на „Росатом“. За шеф на новата корпорация се спряга Игор Комаров. 

Сред слуховете се казва, че част от функциите на Роскосмос ще поеме създадената през март 2014 Обединена ракетно-космическа корпорация (ОРКК). Оттам обаче също мълчат по въпроса.  

Създаването на въпросната структура е част от реформите на Кремъл в космическата индустрия. Сред тях е заложено раеформиране на Роскосмос, по-голямата част от предприятия да предминат под надзора на ОРКК.  Сред приоритетните задачи са разработване, производство, тестване и доставка на ракетно-космическа техника. За изпълнението ще работят близо 50 предприятия.

Припомням, че за реформата в Роскосмос заговори още през 2009 тогавашния президент (днес премиер) Дмитрий Медведев, който публично заяви, че предприятията в сектора са неефективни и нареди на Прокуратурата да провери тяхната дейност. Обект на разследването бе и начинът, по който се разходват бюджетните средства. Въпреки мащабната акция, конкретни резултати не бяха оповестени, мерки също не бяха взети от страна на правителството

Дали информацията на тайнствения източник е вярна, ще стане ясно най-късно до февруари. Роскосмос, обаче на този етап, категорично отхвърля новината. Същото правят и от ракетно-космическата корпорация  

No comments:

Post a Comment