About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Wednesday 9 March 2022

Какво печелим от електронното ID

 

За пореден път българските власти заговориха дигитализация на личните документи. Тази тема я подхващаха няколко правителства, но стигнаха доникъде. Сегашният кабинет изглежда, че може да направи нещо в тази насока. Сроковете са оптимистични, желанието – похвално. Сега остава да видим резултатите. Подобно приложение, за което говори министърът на електронното управление Божидар Божанов, успешно функционира в Белгия. То се нарича Itsme.

Апликацията се инсталира в телефона и е свързана с всички административни услуги, служи за идентификация пред полицията на улицата или пред служителите в общината. Нещо повече – в кралството за гражданите на ЕС не е задължително изваждане на карта за постоянен адрес. Приложението изпълнява същата функция.

Как функционира?

Стартирането на приложението става с пръстов отпечатък или пък с персонален пин код. В него се съдържа трите имена на лицето, имейл и телефон за контакт, адресна регистрация, националност, дата и място на раждане, пол, номер на картата в скучай че има издадена, национален осигурителен номер.

Друга полезна информация е кои са партньорите, с които може да се свърже потребителят. Това означава, че пред изброените институции се идентифицира с приложението. Например, ако искате да проверите за наличните работни места в местното бюро по труда, отивате на сайта и се логвате с Itsme.

След това ви пита за мобилен номер, който сте дали при инсталирането. Единственото, което ви остава е през приложението да потвърдите влизането в сайта и по този начин се отваря акаунта ви.

Други административни сайтове пък са заложили на принципа за логване след изпращане на определен символ на телефона. След като влезнете например в сайта на здравния фонд и кликнете върху иконката на приложението (виж предната снимка) , пред вас се появява символ, който трябва да въведете в телефона си. Например приложението ви казва, че трябва да посочите като маркер за логване триъгълник от три възможни опции. По този начин вие, чрез телефона си казвате, че сте действителният потребител на тази услуги и сайтът автоматично се отваря. Има и сайтове, които изискват комбинация от Itsme и пръстов отпечатък. Както се вижда информацията е двойно и тройно защитена.

Къде може да се ползва електронното ID?

Основните институции са полиция, кметство, банки, застрахователни фондове, болници, телекомуникационни оператори, университети, за плащане на битови и комунални сметки,  сметки, за наемане на колела или автомобили, пред лизингови компании.

И като допълнение….

При промяна на някои от личните данни можете дори сами от компютъра да ги актуализирате без да ходите до гишето в общината. Белгийските власи са разработили четец, в който да поставите личната си карта за постоянен адрес (подобна на нашата лична карта). В нея има чип и можете спокойно да промените например адреса или телефонния си номер.

No comments:

Post a Comment