About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Friday 30 August 2013

Янукович обвини Москва за натрупани загуби

Янукович. Снимка РИА Новости
За последните близо три година и половина Украйна е загубила над 20 млрд. долара от неизгодния газов договор с Русия, заяви в телевизионно интервю президентът Виктор Янукович.

В момента двете страни водят нови преговори за сключване на нов контракт. От изявлението на държавния глава обаче става ясно, че Киев не е съгласен с условията на „Газпром“ и в този вариант нямало да има сделка. „Настояваме да се преразгледат точките в подписаното споразумение през 2009 година, тъй като то затруднява политиката на страната в борбата с кризата категоричен е Янукович. 

Същият договор стана причина двете страни да обтегнат отношенията си за пореден път. В началото на тази година Украйна отказа да плати  седем милиарда долара на „Газпром“ с аргумента, че не е закупила заявеното количество. По данни на правителството, през 2012 г. от "Нафтогаз" са внесени 32.9 милиарда кубически метра газ, докато договорът е бил за 52 милиарда. Руснаците обаче искали да бъдат платени поне 42 милиарда, макар да не са консумирани. Именно тези условия Янукович иска да бъдат променени, макар че отказва да конкретизира как трябва да изглежда новия газов договор, от който до голяма степен зависи и газовата сигурност на Европа.

Нов закон за тръби под наем


Двете страни, освен преговорите за доставки на синьо гориво, обсъждат възможностите за отдаване под наем тръбопроводната мрежа на Киев. До края на годината парламентът се очаква да одобри решението, съобщи на 30 август за РИА Новости ресорният енергиен министър Едуард Ставицкий.
В края на май правителството внесe предложение за законодателни поправки, надяваме се да бъдат приети. В случай че, бъдат отложени за доработване, както искат някои депутати, ще се забави планираното създаване на консорциум за управление на тръбопроводната система, смята министърът.

В процеса по учредяването на новата структура участва шефът на „Газпром“ Алексей Милер и специалисти от Европа. Според Москва целият преговорен процес тъпче на едно място, докато Киев не направи нужните промени в законодателната уредба.

No comments:

Post a Comment