About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Saturday 27 May 2023

От 1 юли на кафе в Нидерландия със собствена чашка

От юли Нидерландия въвежда нови правила за употребата чаши и кутии, в които заведенията слагат храна за вкъщи.

Правителството е решило още повече да затегне контрола, тъй като се оказало, че годишно в обществения боклук попадат по 7 милиарда чашки за еднократна употреба.

Фирмите за разделно сметосъбиране са отчели, че след забраната на ЕК през 2021 година за употреба на пластмасови чашки, сламки и чинийки, техният брой е драстично намалял в боклука на домакинствата. Затова сега е ред да се реши и проблемът с безразборното хвърляне на картонени чашки.

Picture: ANP/ RTL

Какви са възможностите, разказва в репортаж местната телевизия RTL. Една от тях е да си вземете бургер и напитка в хартиена опаковка, която след употреба внимателно да я измиете и да я поставите в контейнера (или чувал) за хартия.

Втори вариант е да получите чашка за многократна употреба, за която ще платите депозит – между 25 евроцента и 1 евро. След щателно измиване можете да я върнете и да получите депозита си обратно. Или пък може да донесете собствена чашка.

Според направени проучвания такива акции дават отлични резултати, смятат от правителството. Например след въвеждане на забраната за найлонови торбички в магазините и въвеждането на такса, тяхната употреба е намаляла със 70%. Масово хората са преминали на текстилни торбички. Дори много в хранителните вериги в Белгия и Нидерландия може да се закупят плодове и зеленчуци само в торбички за многократна употреба.

Следващата стъпка, която предстои е от 1 януари 2024. Барове, вериги за бързо хранене, на стадиони или концертни зали се допуска консумация само в опаковки и чашки за еднократна употреба, които не са пластмасови. Ако все пак сред публиката има и такива, които да влезли с пластмасови прибори, задължение на организатора е след това да ги сортира и предаде за рециклиране.

Още от сега редица заведения за бързо хранене обмислят новите мерки и как да отговорят на критериите. Макдоналдс например, работи по нови опаковки и чашки. Сосовете вече ще се поставят в картонени тубички за изстискване както и в чашки за многократна употреба. Това налагало и различен подход за сортиране на отпадъците и съответните контейнери.

Чашки и чинийките ще бъдат за еднократна и многократна употреба. Ако клиентът избере чашка за многократна – плаща депозит. Промяната налагала и изграждане на нова сервизна инфраструктура и нови контейнери. В едни ще се слагат чашките и чинийките за еднократна употреба, а в други – за многократна. Освен това, ще трябва да бъде направена и отделно помещение за измиване на приборите за многократна употреба. Плановете са те да се измиват до 60 пъти. 

 


No comments:

Post a Comment