Всичко за мен

Моята снимка
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание както и негов кореспондент от Лондон. Работил съм за телевизиите Bulgaria On Air и Канал 3, както и агенция БГНЕС. В момента съм кореспондент за специализирния портал 3E News. От 2020 година живея в Белгия. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, инфраструктура, ВЕИ. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

сряда, 28 август 2024 г.

Евентуален инцидент в АЕЦ Курск като този в "Чернобил" е нула

Русия и Украйна водят от началото на август боеве в близост до Курската атомна електроцентрала. Това принуди  генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси да провери лично състоянието на обекта, съобщиха белгийски и френски медии.

Picture: reddit.com

Съоръжението се намира на около 50 километра западно от град Курск, областен град с население от 440 000 души.  На площадката има 6 реактора - 2 в процес на изграждане, 2 работещи и 2 спрени. Те са от същия тип като тези в Чернобил без защитен купол.

Рафаел Гроси заяви, цитиран от AFP, че е успял да разгледа най-важните части на централата. Инспекцията показала, че инфраструктурата работи в "много близки до нормалните условия". Но именно, защото работи, последиците от евентуален удар можели да бъдат сериозни. "Призивът ми е прост и разумен: не атакувайте атомна електроцентрала", апелира директорът на агенцията.

Откакто боевете са в близост до Курската АЕЦ светът неминуемо си спомня за ядрената авария в Чернобил през 1986 г., считана за най-тежката в историята. Според Тарик Рауф, бивш служител на МААЕ - този тип реактори оттогава са претърпели значителни подобрения на безопасността и е преувеличено да се мисли, че може да се стигне до онзи фатален за Европа инцидент. "Все пак това е същият тип реактори, които нямат специфична защита", казва специалистът.

Робърт Кели, бивш директор на инспекциите на Аенцията, категорично заявява, че "възможността за инцидент, подобен на Чернобил, с реактор, който да експлодира и да гори в продължение на дни, е нула". Според него обаче ситуацията остава опасна: удар може например да удари инфраструктурата за съхранение на отпадъчно гориво, което ще освободи радиоактивни газове и частици.

От началото на руската офанзива в Украйна преди две години и половина Агенцията редовно предупреждава за риска от ядрена авария поради боеве в близост до електроцентрали. Вниманието и загрижеността досега бяха насочени към AEЦ в Запорожие в Южна Украйна, който руските войски превзеха през март 2022 г.

На 6 август, Украйна започна мащабна трансгранична офанзива в руския регион Курск. Оттогава войските на Киев заявиха, че продължават да напредват на руска територия, докато войските на Москва казват, че напредват в Източна Украйна.

Оттогава Русия настоява за риск от ядрена катастрофа в случай на украинска атака срещу централата "Курск". 

Руският президент Владимир Путин заяви, че Украйна се е опитала да удари обекта. МААЕ съобщи, че е била информирана от Русия за откриването на фрагменти от дронове на около 100 метра от хранилище за отработено гориво в централата. Рафаел Гроси каза, че са му били показани "доказателства от удара на дронове".

Киев сега казва, че контролира близо 1300 км2 и 100 населени места в този регион, където повече от 130 000 души са избягали от боевете и обстрела, според руските регионални власти.