Всичко за мен

Моята снимка
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание както и негов кореспондент от Лондон. Работил съм за телевизиите Bulgaria On Air и Канал 3, както и агенция БГНЕС. В момента съм кореспондент за специализирния портал 3E News. От 2020 година живея в Белгия. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, инфраструктура, ВЕИ. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

четвъртък, 1 август 2024 г.

Франция отчита най-високото ниво на произведен ток от 2 години насам

През първата половина на годината френската енергетика отчита най-високото ниво на произведена енергия от две години на сам. Добрите резултати са благодарение на непрекъснатите дъждове и пълните язовири, съобщи националният оператор на електропреносна система RTE.

Снимка: Личен архив

Френските ВЕЦ-ове са произвели 41 TWh за полугодието, което е най-доброто постижение от 2 години насам.

След кризисните за страната 2020 г. и 2022 г., в които от водещ износител, се превърна в нуждаеща се, за първите шест месеца на тази година са произведени 272 тераватчаса.

Добри резултати идват и от атомния сектор където през последните две години половината от ядрения флот бе извън строя заради проблеми с корозия. Тази година обаче произведената енергия продължава да нараства до 177 TWh, което е с 12% повече в сравнение с миналата година

Производството на възобновяеми източници от вятър и слънце също отчита годишен до 25,5 TWh за вятърна енергия и 11,4 TWh за фотоволтаици.

Същевременно добивът на изкопаеми горива – най-вече газ – "никога не е било толкова ниско от 1950-те години на миналия век" - 11,5 TWh, отчитат от RTE. Това е спад от 54% в сравнение с 2000-2020 г.Въглищните електроцентрали са работили едва стотина часа от началото на годината.

"През първата половина на годината 96% от френското производство на електроенергия беше декарбонизирано", коментира в съобщение до медиите тези резултати Томас Вейренц, генерален директор на RTE, отговарящ за икономиката и стратегията, подчертавайки "изключителното представяне" в тази област.

Първите сигнали за стабилизацията в енергийния сектор дойдоха в дните около Коледа на 2023 г. В съобщение операторът заяви, че Франция бавно започва да се отърсва от ужаса на енергиен вносител, в който беше изпаднала заради безводието през лятото на 2021.

В края на миналата година операторът е приключил годината с 18 680 мегавата произведена електроенергия и по този начин е подобрил собствения си рекорд от февруари 2019 година - 17 415 MW.

Енергетиката на Франция никога няма да забрави онзи 12 декември 2022 г., когато температурите драстично се понижиха и се наложи спешен внос на електроенергия от съседите Белгия и Германия. За да не се стигне до енергиен колапс са внесени през деня 15 гигавата само за един ден, а през цялата година над - 16,5 TWh, което не се е случвало от четири десетилетия

2022 година беше изключително напрегната за френската енергетика. Това е един тежък и „специален епизод в най-новата история на френското електричество, отбелязва RTE в годишния си доклад.  „Франция беше изправена пред безпрецедентна криза подобна на петролните трусове от 70-те години на миналия век", спомни си и председателят на Борда на Ксавие Пиехачик.

Франция отново изнася електроенергия за Германия, Бенелюкс, Испания, Италия, Обединеното кралство и Швейцария и може да се титулува като надежден износител. 

Отново в строя

Голяма част от мощностите вече са ремонтирани и върнати в експлоатация. Към мрежата са включени няколко вятърни парка.

Като бонус за стабилизиране на обстановката допринася и мекото време, което води след себе си и по-ниска консумация. Според  RTE, потреблението е достигнало нивата от преди коронавируса.

Въпреки добрите резултати, от оператора казват, че все още има да се извърви дълъг път, преди да се върне страната към ситуацията отпреди Covid когато са изнесени  55 TWh електроенергия

Ултиматумът на Макрон

Френската енергетика трябва да се стабилизира максимално бързо и да върне доверието и позицията на стабилен износител. От части това беше посланието на президента Еманюел Макрон, който с поредица от речи призова за нов променен енергиен закон с дългосрочна визия.

През миналата година бяха направени редица поправки на закона, с които наред със стабилизирането на сектора – ще се работи и за модернизиране на повторно одържавената EDF. Планира се изграждане на минимум 6 реактора от ново поколение, които ще струват най-малко 51 млрд. евро.

За да изпълнява начертания план на модернизация, EDF може да разчита на 25 милиарда евро годишна държавна субсидия, заяви по време на едно изслушване пред парламентарната икономическа комисия главният изпълнителен директор Люк Ремон. 

Зелен ток

Наред с ядрения парк все повече в микса ще се разчита и на зеления ток. В началото на лятото към мрежата беше присъединен втори вятърен парк с 62 турбини, стана ясно след съобщение до медиите от неговия оператор Iberdrola. Очаква се да произвежда годишно по 1820 гигаватчаса (GWh), или 9% от потреблението на електроенергия в Бретан, достатъчно, за да снабди повече от 800 000 жители с електроенергия.

Общата инвестиция в обекта, разположен на 16 километра от брега, възлиза на 2,4 милиарда евро, изцяло финансирани от Iberdrola.

Очаква се съвсем скоро да заработи още един вятърен парк Fécamp в Нормандия, заявиха от EDF Renewables. През 2025 и 2026 г. се очакват още три парка. Като цяло шестте инсталирани мощности ще представляват капацитет от малко под 3 GW, докато властите искат да имат 18 GW през 2035 г. и 45 GW през 2050 г.

Брюксел каза „да“

Франция ще отдели над 10 млрд. евро в подкрепа на офшорната вятърна енергия, става ясно от съобщение на Европейската комисия, след като страната е поискала одобрение за държавна помощ. Със средствата ще бъдат изградени следващите години два дънно фиксирани офшорни вятърни парка - един в южноатлантическата зона и друг в зоната Centre Manche 2 в Нормандия.

Големите амбиции

Страната въпреки че лансира няколко ключови вятърни проекта като цяло изостава в сравнение със своите съседи отвъд Ламанша. За да се ускори участието на страната, лично президентът Еманюел Макрон е поел щафетата и стриктно следи за развитието на проектите.

Амбициите на Франция са големи – 40 гигавата вятърни мощности до 2050 година и ускорено изграждане на вятърни паркове.


В дългосрочната правителствена програма се говори за планирани 20 млрд. евро инвестиции в обществени поръчки за вятърни паркове и фотоволтаични и панели през следващите години.
 

Отделно са планирани редица проекти със съседна Германия в областта на зелената енергия, изграждането на водородопроводи и вятърни паркове, за които е нужда по-стабилна електрическа система.

Трансграничният проект MosaHY ще свързва Франция с германската провинция  Саарланд (Германия). Той ще се изпълняв от дъщерно дружество на Engie и Creos Deutschland. Ако всичко върви по план френско-германските региони може да се похвалят с нова водородно връзка през 2027 година.