Всичко за мен

Моята снимка
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание както и негов кореспондент от Лондон. Работил съм за телевизиите Bulgaria On Air и Канал 3, както и агенция БГНЕС. В момента съм кореспондент за специализирния портал 3E News. От 2020 година живея в Белгия. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, инфраструктура, ВЕИ. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

неделя, 4 август 2024 г.

Брюксел иска от Унгария да обясни визовите облекчения за руснаците

Европейската комисия е поискала от Унгария обяснение за неотдавнашно решение за облекчаване на визовите изисквания за руски и беларуски граждани. Това според Брюксел "може да доведе до де факто заобикаляне" на ограниченията на блока и да подкопае стандартите за безопасност в Шенгенското пространство без паспорти, коментира Euronews.

Picture: alamy.com/

"Русия е заплаха за сигурността. Нуждаем се от повече, а не от по-малко бдителност. Предоставянето на лесен достъп до ЕС на потенциални руски шпиони и саботьори ще подкопае сигурността на всички нас. Ако тяхната схема за лесен достъп е риск, ние ще действаме", закани се еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

В писмо, адресирано до унгарското Външно министерство от 1 август, Йохансон поставя под въпрос новите промени в политиката за издаване на национални карти, с която се опростяват визовите процедури и проверките за сигурност на "гастарбайтерите" в определени сектори. Разрешението е с продължителност 2 години и може да бъде подновено за 3 три, проправяйки пътя за получаване на право на постоянно пребиваване.

Euronews разговарял с експерт, който казва, че 500 руски разузнавателни агенти или шпиони са били изгонени от ЕС от началото на войната в Украйна през 2022 г.

"Русия има много по-малко "традиционни" шпиони в Европа сега, отколкото преди широкомащабната война. Така че Русия е принудена да разчита все повече и повече на други форми на шпионаж. Така че тези задачи няма да се изпълняват от шпиони, маскирани като дипломати, а по-скоро в други форми на "прикриване", като гастарбайтери, например", каза Андраш Рач.

Проблемите със страната се задълбочиха в началото на юли, когато страната поема председателство на Съвета на ЕС. В същата седмица нейният премиер Виктор Орбан решава да направи спорно пътуване до Москва за среща с Владимир Путин. По време на визитата е станало дума и за облекчаване на режима.

Според мотивите на Будапеща, много от тези руски и беларуски работници ще бъдат наети в изграждането на атомна електроцентрала по руска технология, за която Орбан настоява няма санкции.

Облекчените режими първоначално останали незабелязани от ЕС докато председателят на ЕНП  Манфред Вебер не изпратил писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел с искане за дискусия на ниво лидери.

"Съмнителните" нови правила " за издаване на национални карти създават сериозни вратички за шпионски дейности" и могат да позволят на "голям брой руснаци да влязат в Унгария с минимален надзор, което представлява сериозен риск за националната сигурност", каза Вебер в писмото си, за което първо съобщи FT.

Говорителят на Орбан коментирал думите на Вебер като "абсурдни и лицемерни" заявил, че миграционната система на Унгария е "най-строгата" в блока.

"Трябва да останем бдителни, тъй като Русия използва всички нетрадиционни инструменти, за да дестабилизира Европейския съюз и неговите ценности", казва Йохансон в писмото си.

В основата на опасенията на Комисията е функционирането на Шенгенското пространство — обширен регион, който обхваща 450 милиона граждани в 29 европейски държави и където граничните проверки са премахнати, за да се даде възможност за безпроблемно транзитиране на хора.

Въпреки че всяка държава членка има право да разработва и прилага свои собствени визови изисквания, всички те са обвързани от общ набор от минимални правила, за да се гарантира еднаквост. След като на гражданин на трета страна бъде разрешено да влезе в една страна от Шенгенското пространство, той може да се движи свободно в целия район, което означава, че властите трябва да се доверяват взаимно на решенията си.

Всяка схема за привличане на чуждестранни работници "трябва да бъде внимателно балансирана, за да не се излага на риск целостта на нашето общо пространство без контрол на вътрешните граници и надлежно да се вземат предвид потенциалните последици за сигурността", пише Йохансон.

"От първостепенно значение е да се вземат предвид съображенията за сигурност и миграцията на всички останали държави от Шенген".

Въпреки широкообхватния набор от санкции, наложени от началото на войната в Украйна, на руски и беларуски граждани все още е разрешено да влизат на територията на ЕС. Затварянето на въздушното пространство за полети, изпълнявани от Русия, и строгите ограничения за сухопътни пътувания затрудняват тези граждани да влязат в блока.

През лятото на 2022 г. ЕС спря споразумението си за облекчаване на визовия режим с Русия и се съгласи да засили контрола върху бъдещите заявления,

Будапеща разполага със срок до 19 август да отговори на поредица от въпроси, приложени към писмото на члена на Комисията, с които се пита за причините за включването на двете гражданства в ускорената визова схема. Въпросите са свързани и с критериите за допустимост, проверките за сигурност и прилагането на насоките на ЕС, каза говорител пред Euronews.

След като Брюксел получи отговора, казва Йохансон, той ще "доведе до съответните последици".