Всичко за мен

Моята снимка
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание както и негов кореспондент от Лондон. Работил съм за телевизиите Bulgaria On Air и Канал 3, както и агенция БГНЕС. В момента съм кореспондент за специализирния портал 3E News. От 2020 година живея в Белгия. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, инфраструктура, ВЕИ. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

петък, 23 август 2024 г.

500 000 дървета са изсечени заради завод на Tesla в Германия

Заради изграждането на нов завод на Tesla близо до Берлин са изсечени около 500 000 дървета. Това е видно от сателитни анализи на екологичната компания Kayrros, разказва белгийският авторитетен ежедневник HLN.

Снимка; HLN

Снимките отвисоко показали, че между март 2020 г. и май 2023 г. на мястото на завода са изсечени 329 хектара гора. Това изсичане е еквивалентно около 500 000 дървета!!!, коментират от сдружението

Компанията на Илон Мъск е разкритикувана и от Каролина Джево от Turn Off Tesla's Tap заради унищожаването на околната среда. "В един от най-сухите региони на Германия голяма част от околната среда вече е унищожена. Разширяването на фабриката ще доведе до още по-голямо унищожаване на горите и заплаха за защитената зона за питейна вода", казва тя.

Климатични активисти също надигнали глас срещу планираното разширяване на фабриката. Протестните им действия включвали транспаранти върху намиращи св в близост къщи, няколко опита да проникнат в обекта и дори са подпалили електрически стълб. Реакцията им довела до краткотраен резултат – строителите временно спрели разширяването за няколко дни, но впоследствие всичко продължило според строителния график.

От Tesla досега не са коментирали въпроса със сателитните снимки. Срещу мълчанието друг член на Kayrros -  Антоан Халф казва, че не трябва да мълчат, а да анализират какво коства изсичането на тези дървета и дали си струва инвестицията.

Мегапроектът по разширение получи разрешение от министерството на околната среда на провинция Бранденбург през юли. С модернизацията на обекта Tesla ще удвои производството до 1 милион автомобила годишно.

Дадената зелена светлина от германските власти беше посрещната негативно не само от екоорганизациите. Граждани сигнализирали за десетки екологични инциденти на територията на завода, където се произвеждат батериите за колите. В сигналите е докладвано за течове, разливи на дизелово гориво, боя и алуминий. Компанията не отрича за произшествията, но и казва, че те не са причинили щети на околната среда и че са предприети необходимите действия, да не се повтарят.