Всичко за мен

Моята снимка
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание както и негов кореспондент от Лондон. Работил съм за телевизиите Bulgaria On Air и Канал 3, както и агенция БГНЕС. В момента съм кореспондент за специализирния портал 3E News. От 2020 година живея в Белгия. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, инфраструктура, ВЕИ. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. Ik heb interesse voor energie en politiek.

вторник, 9 септември 2025 г.

Европарламентът се заема с мерки за разхищението на храна

Все повече се чуват гласове в Европа, че е нужда единна цялостна стратегия за храните. Очевидно е, че по-отделно страните правят нещо, но не е достатъчно.

Надеждите са в ръцете на евродепутатите, които още с първата си среща след летния отпуск, че ще дадат някаква насока за действия. В дневния ред на Европарламента е включена точка за актуализиране на законодателството, въвеждане задължителни цели за намаляване на отпадъците от храни до 2030 г. и установяване схеми за отговорност на производителите за управление на събирането, сортирането и рециклирането на отпадъци от текстил. 

Парламентът и Съветът на ЕС вече постигнаха споразумение по-рано тази година, след което Съветът прие позицията си на първо четене. Сега се очаква Парламентът да одобри официално новите правила преди публикуването им в Официален вестник на ЕС.

През юли 2023 г. Европейската комисия също предложи преразглеждане на правилата на ЕС за отпадъците, насочено към хранителните и текстилните отпадъци.

По данни на Европейския парламент всяка година в ЕС се генерират почти 60 милиона тона хранителни отпадъци (132 кг на човек) и 12,6 милиона тона текстилни отпадъци. Само облеклото и обувките съставляват 5,2 милиона тона отпадъци, което се равнява на 12 кг отпадъци на човек годишно. Смята се, че по-малко от 1% от всички текстилни изделия в света се рециклират в нови продукти.

Една трета от произведената храна в Нидерландия отива в кофата

Усилените действия на нидерландското правителство да намали разхищението на разхищението на  храна дават резултати, сочи правителствена справка до медиите.

Цялостен анализ за период между 2015 и 2023 година показва, че изхвърлянето е намалено със 17%, но плановете са до 2030 да спадне наполовина, посочва в писмо земеделското министерство до  Камарата на представителите в парламента.

Снимка- Аудиовизуална служба на ЕК

Идеята на държавните власти била храната, която е годна за консумиране да не попада в кофите, а при нуждаещите се. Помощ за целта оказват Фондация "Заедно срещу разхищаването на храни" (STV) и хранителен център.

Шокиращи се оказват най-новите данни от Мониторинг на хранителните отпадъци, разпространени чрез правителствения пресцентър. През 2023 г. са били изхвърлени общо 2 271 килотона или 2 271 милиона килограма храна от заводи, ресторанти и домакинства – въпросният 17% спад в сравнение с 2015 г. Това е достатъчно за 86 милиона хранения седмично. И до днес обаче 1/5 от цялата произведена храна в Холандия никога не се яде. „Това не само губи ценни хранителни вещества и суровини, съвестната работа на хиляди хора и милиони евро инвестиции за производството“, казва в коментар на данните министерството.

Министърът и правителството отдават заслужените успехи за по-малко храна в кофата на фондации и партньори като STV, които поне от десетилетие работят с хранителните магазини и индивидуални производители по осведомителна кампания за рационално използване на произведената храна.

Съвместните усилия да довели до създаването на механизъм за наблюдение и сътрудничество между 130 компании. Паралелно се водят кампании и се провеждат срещи за съвети как още може да се намали разхищението. Регулярни ежегодни срещи има и непрекъснато с отделните домакинства, които за радост откликвали на тях.

С бавни стъпки и увереност към бъдещето

Резултатите показват, че страната бавно, но успешно върви в прав път. Сега поставената цел е 2030 година. Още наполовина да намали разхищението на произведена храна и правилно да се прогнозира, за да не се стига до излишно производство.

Сред целите, които са си поставили държава, ангажираните неправителствени и индустрията са подобряване на производствените процеси и комуникация между преработката и производството, отговорни за една трета от общите хранителни отпадъци в Нидерландия.

По-ясна и прозрачна информация за сроковете на годност. Липсата на ясни индикации на опаковката води до изхвърляне на около 60 милиона килограма добра храна, която се хвърля, а може да се консумира. Правителството посочва и конкретен пример. „Вземете една консервена кутия с нарязани на кубчета домати. Виждате една дата „най-добър до…“. И какво става след тази дата кутията се хвърля. А не бива, тя е запечатана и може да стои с години без риск за здравето.

Информационните кампании показвали, че хората трябва да правят ясна разлика между „най-добър до“ и „срок на годност“. Тук съществен принос имала създадена Коалиция за устойчивост, която е като медиатор между супермаркетите и хранително-вкусовата промишленост. По нейна инициатива върху над 3500 продукти вече се вижда иконата "look-fashion-test" и ръка върху опаковката. Броят на продуктите продължава да расте, което означава, че производителите и търговците на дребно също поемат отговорността си да разхищават по-малко, казват със задоволство от правителството. За отделния нидерландец това е ясен знак: виж, помириши и опитай преди да хвърлиш преди посочената дата.

И докато едни безразборно хвърлят, други отчаяно се нуждаят от тази храна. Със средства от държавния бюджет и с помощта на ангажираните сдружения, правителството развива мрежата на хранителната банка. Всички са единодушни, че храни с такъв етикет може бързо да стигнат до нуждаещите се социално-слаби хора.

300 евро в кофата

Подобно на Нидерландия, същият проблем с изхвърлянето на храната се бори и нейната съседка Белгия. За сравнение, пак по същото време от 2023 г., предишното правителство на Александър Де Кро заедно с местните парламенти предприеха подобни действия. Аналогичен анализ шокира властите с факта, че се изхвърлят месечно над 300 евро под формата на неконсумирана храна. Решено бе също магазините в Брюксел, площ над 1000 кв. м да предават храната с изтичащ срок на годност на хранителни банки. На този етап, 2 години по-късно, не са излизали данни дали това има резултат.

От Дания, едно приложение бързо набра популярност в цяла Европа. Too Good To Go свързва ресторанти и магазини, които имат непродадена, излишна храна с клиентите, които могат да закупят останалата храна в обекта без да могат да избират. Храната в приложението е на цена от една трета от първоначалната. Потребителите правят заявка през смартфона си. Отиват 15 минути преди да затвори обекта, показват апликацията и си тръгват с селектираната храна. Сред големите партньори са „Карфур“ и „Икеа“.

Други хранителни вериги като нидерландската Юмбо (Jumbo, да не се бърка с българския съименик) „Кауфланд“ и „Лидл“ пък залагат на практики купуваш 2-взимаш 3 или микс от хранителни продукти в пакетче на символична цена. За съжаление една бърза разходка при немските вериги може все още да се види тъжната гледка продавачи празни торби и масово изхвърляне на едно място кифли, хляб, сладки изделия, изпечени през деня, все още ароматни, но непродадени. Веднъж попитах едни от тях какво я правят, а той със съжалителен поглед само ми посочи зелената кофа, предназначена за хранително компостиране.