About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Monday 29 May 2023

Белгиецът изхвърля месечно храна за над 300 евро в боклука

Белгия смята да сложи край на безразборното прахосване и изхвърляне на храна в общия боклук. Изчисленията показали, че домакинствата изхвърлят месечно средно по 369 евро несортирана храна.

Picture: vlaco.be

По правило храната трябва да се поставя заедно с трева, храсти в зелени контейнери, които се събират отделно от сметосъбиращите комании. Оказва с обаче, че сред смесения боклук, поставян в черни или сиви чували (така поне е във фламаднската част на страната, б.ред.) попадат заради немарливи домакинства и тонове хранителен отпадък. Храната може да се използва за животни, за гориво или пък за биоразградим компост.

„Това не може да продължава така и от следващата година ще има строги санкции, за да се спре с безразборното прахосване на хранителен отпадък. Трябва да се подобри разделното събиране, категорични са от Агенцията за обществени отпадъци във фламандска Белгия.

„От следващата година ще се насърчава и домашното компосиране като начин да се спре с изхвърлянето на отпадъци. Задължението ще важи както за домакинствата, така и за бизнеса“,  

"Насърчаването на домашното компостиране също може да бъде начин за валоризиране на хранителните отпадъци и избягване на храна от торбата за остатъчни отпадъци. Задължението ще важи както за бизнеса, така и за семействата, казва пред „Нюзблад“ Ян Верхейен от агенцията.

Политика на сортиране или плащаш колкото хвърляш

Нека за миг да се прехвърлим в българските реалности. Всяка година когато дойде време да се плащат данъците настъпва вой по отношение на такса „смет“. Всеки казва аз не изхвърлям толкова боклук, а плащам такава висока сума. Или пък на вилата ходя веднъж на три месеца, а сметката ми е колосална. Не е справедливо?

За да нямат тези проблеми със справедливото изхвърляне, белгийските власти са решили, че няма да въвеждат конкретна такса за смет, а на базата на реално изхвърлените отпадъци от домакинствата. Как става това?

В някои хипермаркети са изградени специални щандове за разноцветни торбички. В провинция Лимбург например пластмасови, картонени и кутии от кенчета се сортират в сини чували, общ боклук – в черни или сиви според решението на властите. Текстил може да се постави в оранжев чували или да се занесе до познатите и в България обществени контейнери каквито има през 2-3 преки във всеки квартал.

Така че, след като няма такси - колкото повече изхвърляш, толкова повече чували ще купуваш и толкова повече средства ще влизат през магазините в общинската хазна. 

И дори да не ти минава през ума, че можеш да метнеш боклук извън тези чували. Просто няма да ти го вземат, а може и да получиш солидна глоба от местната администрация.

На някои места дори се третира като вандализъм и може да те изправят и пред полицейски съд. Такъв е Льовен комуналната фирма е изключително прецизна и ако забележи, че има нередност – не взима боклука и поставя предупредителен червен стикер на чувала.

И когато говорим за правила за сметосъбиране всяка община си изготвя годишен календар за дните. Той се разпраща до всяко едно домакинство. Дигитализацията също е навлязла и календара може да се изтегли под формата на app. приложение, което напомня. И отново в Льовен нямаш право да извадиш чувалите когато ти хрумне, а може след 18:00 часа в деня преди сметоизвозването, не може и да оставиш кофата безпризорна прекалено дълго. Иначе - пак глоба.  

No comments:

Post a Comment