About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Monday 1 May 2023

Светъл лъч в бюджета на закъсалата EDF

Светъл лъч в бюджета на закъсалия френски гигант EDF. След като през миналата година регистрира чудовищни загуби в размер на близо 18 милиарда евро, мениджмънта плахо се похвали че са постигнали ръст в продажбите от 35% за първото тримесечие на годината спрямо същия период на 2022 г.

Picture: EDF

Близо 48 милиарда евро повече са влезли благодарение на по-високите продажни цени на електроенергията на пазарите във Франция и Великобритания, отчитат от групата.

През тази година целта на EDF e да произведе над 300 TWh електроенергия. За първото тримесечие компанията е доставила над 85,2 TWh във Франция, което е с 6,5 TWh по-малко в сравнение с първото тримесечие на предходната година.

Постигането обаче остава затруднено заради осакатения флот от спрени, в ремонт и непрекъснато развалящи се реактори, както и заради стачката на работниците срещу реформите в пенсионната система. Само за 24 часа през миналия месец компанията произведе близо 2 гигавата по-малко енергия.

Наред с проблемните стари реактори заради пукнатини, компанията предстои да  предстои да изключи от енергийната мрежа през тази година 7 атомни блока за ремонт, за да удължи живота им с 10 години - от 40 на 50. Атомните централи Chinon и Saint-Laurent ще работят между 6 и 9 месеца с намалени мощности. Други 5 АЕЦ също готвят спиране на блокове. 10 пък все още са в процес на ремонт заради корозия.

Притиснатa от проблемите с производството на електроенергия и амбициозния план за постигане на 300 TWh електроенерги , EDF обяви наскоро, че иска да съкрати срока и да пусне някои от блоковете възможно по-бързо от планираното, за да осигури достатъчно електроенергия в микса на страната, коментира телевизия BFM Bussiness.

Наред с ремонтите предстои строителството на 6 реактора от ново поколение (EPR), които ще струват на бюджета не по-малко от 51 млрд. евро. До края на годината правителството ще има ясна визия как ще финансира програмата за развитие на ядрените електроцентрали след 2035 година, съобщи министърът на енергийния преход Агнес-Пание Рунахер. Сред възможните варианти са грантове, банкови заеми или пък апортна вноска в капитална на задлъжнявала компания EDF, чиито основен акционер е държавата.

No comments:

Post a Comment