About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Monday 22 May 2023

На Белгия са нужни над 600 млн. евро годишно за биоразнообразието

Белгия се нуждае от допълнителни над 600 млн.евро годишно, ако иска да изпълни поставените цели в областта на биоразнообразието, твърди местният клон на световната организация WWF. Според тях, за съжаление, се наблюдава огромна пропаст между амбициите и конкретните действия.

Снимка: Регионален природен парк в Белгия. Личен архив

„603 милиона евро на пръв поглед изглеждат много пари, но всъщност представляват само 0,13% от БВП или 0,22% от общите държавни разходи. Тази сума също е в пъти по-малка в сравнение с тринайсетте милиарда евро, които Белгия изхарчи по субсидии за изкопаеми горива през 2019 г.", посочват от организацията.

Според WWF е важно е да се инвестира в биоразнообразието, защото сривът на екосистемите е сред най-големите заплахи за човечеството през следващото десетилетие.

„Инвестирането в биоразнообразието, в чист въздух, вода и храна - помага в борбата срещу изменението на климата. Екосистемите стават по-устойчиви на екстремни метеорологични условия и се възстановяват по-бързо", коментира пред телевизия VRT Рейн Шписенс, служител по политиката за биологичното разнообразие в WWF-Белгия.

Белгийците подкрепят призива за по-добра защита на биоразнообразието. Чрез "Фонд за природата с нас" са отпуснати пари за 47 природни проекта, засаждане на гори, създаване на обществени паркове и градини, акции за спасяване на пчели, жаби, бобри, почистване на канали, реки, създаване на естествени водоеми.

"Инвестирането в опазването на нашата околна среда и във възстановяването на природата е приоритет, казват и от кабинета на ресорния фламандски екоминистър Зухар Демир.

В свое телевизионно интервю наскоро министърът заяви, че подкрепя готвения за обсъждане на 20 юни в ЕК нов закон за възстановяване на природата.

Основните цели на този Регламент на ЕС и ЕП  е да се възстановят екосистемите, местообитанията и видовете в сухоземните и морските зони. Стремежът е да се осигури възможност за дългосрочно и устойчиво възстановяване на биологичното разнообразие, както и принос за смекчаване на последиците от изменението на климата и адаптиране към новите условия. Крайната цел е мерките за дългосрочното възстановяване да обхванат най-малко 20% от сухоземните и морските зони на ЕС до 2030 г. и всички останали екосистеми, които се нуждаят от възстановяване, до средата на века.  

В рамките на две години от влизането в сила на регламента държавите-членки трябва да представят на Комисията национални планове за възстановяване, в които да покажат как ще постигнат целите. От тях ще се изисква също така да наблюдават и докладват за напредъка си. Първото докладване за резултатите от прилагането на регламента е през юни 2030 г.
 
В стратегията на ЕС за биологичното разнообразие се предвижда, че всяка година за биологичното разнообразие ще бъдат заделяни 20 млрд. евро по линия на Европейския зелен пакт. По-конкретно, съгласно многогодишната финансова рамка (МФР) на ЕС за периода 2021-2027 г. одобреното финансиране за биологичното разнообразие ще бъде 7,5% от бюджета на ЕС за биологично разнообразие за 2024 г., достигайки до 10% за 2026 г. и 2027 г.

ПОВЕЧЕ ИНВЕСТИЦИИ В ГОРИ

Паралелно Брюксел  работи и по политики за повече инвестиции в гори, които са по-устойчиви на изменението на климата. Това вече е изяснено в Стратегията на ЕС за горите и неотдавна приети насоки за щадящо биоразнообразието залесяване, повторно залесяване и засаждане на дървета, пише сайтът 3е-news.

Комисията подчертава, че работи върху предложение за нов закон за мониторинг на горите, който да помогне да разберем (и следователно да управляваме) горите по-добре, с оглед осигуряване на устойчиви горски екосистеми и позволяване на горите да изпълняват многофункционалната си роля.  

Ново проучване моделира как променящите се климатични условия ще повлияят на горските "услуги" като осигуряване на дървен материал за строителство и хартия, годни за консумация плодове, листа, корени и други, съобщиха още Европейската комисия.

Резултатите показват, че без активна човешка намеса "услугите", които горите в Европа предоставят, ще намалеят средно с 15 на сто до 2095 г. При сценарий с високи въглеродни емисии средният спад ще бъде 23 на сто за Европа и до 70 на сто за Средиземноморската зона. Защитата на почвата и за дървата за огрев ще бъдат най-засегнатите в средиземноморския регион със средна загуба от 53 до 57 процента.

Предвижда се разнообразието от дървета да намалее в много райони на Европа поради все по-чести и тежки горски пожари, вятърни бури, суши, епидемии от насекоми и инвазии на биологични видове. С изчезването на дървесни видове от горите губим ползите, които сме извличали от тях, като дървен материал за строителство или някои плодове, пише още в статията.

No comments:

Post a Comment