About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Monday 1 May 2023

9 арестувани след нелегално рейв парти в Белгия

*Информацията е актуализирана

Полицията арестува 9 души и отне шофьорските книжки на други 27, след като изчака търпеливо цял уикенд и проследи нелегално рейв парти в бивша военна база в Брустем, Източна Белгия.

Служителите на реда са изготвили 20 доклада за употреба на наркотици по време шофиране, както и 16 за престъпления с наркотици. Иззети са още озвучителни системи и генератор, които са използвани по време на партито.

"Разследванията за продажба на наркотици са част от мащабна операция, която предстои следователите да установят произхода на наркотиците, заявиха от следствието.

Незаконното рейв парти вдигна на крак полиция, прокуратура и властите в провинция Лимбург още в петък вечерта когато стана ясно, че 11 стари военни хангара са оборудвани с музикални инсталации и очакват най-малко 10 000 души, разказват Белга и Brussel Times.

Между 6000 и 10 000 души са се събрали на незаконен фест. Полицията се oказала изненадана, защото не знаела кой е организаторът. Музика, бира и танци огласили бившата военна база, към която се стекли купонджии както от съседните страни, така и от Великобритания и чак от Испания и Португалия. Най-вероятно събитието е организирано по Интернет през вътрешни групи на социалните мрежи.

Полицията бързо взела мерки и решила да не се намесва и да не нарушава партито на хилядите купонджии. Кметът, след консултации с полицията и военните, е решил ситуацията да бъде "потушена по контролиран начин".

Бившата военна авиобаза е неизползваема в момента и не представлява проблем за участниците. Единственият проблем е местата за паркиране в околните села.

Местните разказали, че видели на 29 април, около 23:00 часа, голяма тълпа край бившата военна база. Когато минал полицейски патрул се оказало, че се провежда нелегално събитие.

„Много на бързо поставиха всичко в един стар склад, включително храната и напитките“, разказа пред VRT кметът на Сейнт Трюден Ингрид Кемпенерс, на чиято територия се намира поляната.  Полицията, които от своя страна уверили, че са взели всички мерки, няма да прилагат насилие и да предизвикват паника.

За купонджиите са информирани и властите на провинция Лимбург, които при нужда ще изпратят още полицейски екипи.   

Ситуацията следеше и Министерството на отбраната, въпреки че военната база е неизползваема. Теренът понякога се използва от Кралското училище за офицери като тренировъчен полигон. На него няма оръжия, боеприпаси или военна техника и не представлява риск за военната сигурност, уверяват от отбраната.

Междувременно фламандският министър на правосъдието Зухал Демир (N-VA) недоумява защо федералният министър на вътрешните работи Анелис Верлинден (CD&V) не е предприел действия, за да сложи край на рейв авантюрата. Тя казва, че гледа с широко отворени очи към случващото се в Брустем. " Къде е госпожа Верлинден? Политиката за сигурност не познава такова нещо в удължен уикенд. Това не е безобидна партия и незначително събитие. Това е промо парти за наркотици и гражданско неподчинение и хората стоят и го гледат", казва тя и припомня, че по време на корона мерките срещу хората се използваше водно оръдие, сълзотворен газ и полиция на кон, за да не се събират на груп, а сега казват, че нищо няма да предприемат. Това е почти съучастие".

Медиите в Белгия и Нидерландия припомнят, че незаконните партита не са нещо ново за двете страни. По-рано тази година полицията се намесила при незаконно парти в Маастрихт Миналата пък  в Амерзоден по протежение на А2. 

No comments:

Post a Comment