About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Wednesday 17 May 2023

Франция с нов енергиен закон: Нови реактори и жестоки глоби за екоактивистите

До 2035 година във Франция трябва да бъдат построени минимум 6 нови реактора от ново поколение (ERP) и с опция да се планира изграждане в последствие на още 8. Това е заложено като цел в приет от парламента законопроект за „съживяване“ на ядрената енергетика. Текстовете са изготвени под зоркото око на президента Еманюел Макрон.

Основната цел на поправките в закона е да се ускори изграждането на нови мощности, за да се стабилизира амортизирания парк. Както е известно от близо година страната страда от недостиг на произведена енергия заради непрекъснати аварии, спрени реактори и пукнатини.  

За 6 нови реактори вече е известно, че страната ще търси 51 млрд. евро. До края на годината правителството ще има ясна визия как ще финансира програмата за развитие на ядрените електроцентрали след 2035 година, съобщи през март министърът на енергийния преход Агнес-Пание Рунахер. Сред възможните варианти са грантове, банкови заеми или пък апортна вноска в капитална на задлъжнявала компания EDF, чиито основен акционер е държавата. „Нямаме нужда от нов данък, а от дългосрочно финансиране. Как ще стане това, до края на годината ще определим параметрите“, заяви пред France Info министърът и побърза да уточни, че това не разход, а „инвестиция, която ще носи пари в бъдеще“. 

Към момента от 50 реактора работят едва двайсетина, което от своя страна донесе милиарди загуби на икономиката и принуди властите да се обърнат за помощ от белгийските си колеги. Освен това предстои да бъдат изключени през тази година от енергийната мрежа през 7 атомни блока за ремонт, за да се удължи животът им с 10 години - от 40 на 50. Атомните централи Chinon и Saint-Laurent ще работят между 6 и 9 месеца с намалени мощности. Други 5 АЕЦ също готвят спиране на блокове. 10 пък все още са в процес на ремонт заради корозия. 

Притиснатa от проблемите с производството на електроенергия, компанията EDF иска да съкрати срока и да пусне някои от блоковете възможно по-бързо от планираното, за да осигури достатъчно електроенергия в микса на страната, коментира телевизия BFM Bussiness. 

Неволите на френската енергетика бяха допълнително усложнени и заради незапомненото от десетилетия сухо лято, което остави на практика ВЕЦ-овете нефункционални. Всички тези проблеми бяха червена лампа за правителството, че са необходими бързи мерки, ако иска френската ядрена енергетика да бъде конкурентоспособна на своите европейски конкуренти. 

В новоприетия закон ясно е разписано, че ще се строят нови мощности, разположени на територията на съществуващи ядрени обекти или в непосредствена близост.  

Депутатите също премахнаха текст, в който се казва, че делът на ядрената енергетика трябва да бъде намален до 50% в микса на страната. Очаквано това отприщи вълна от недоволство от страна на „Грийпийс“, които обвиниха правителството, че действа политически прибързано.

Друг текст, който също не се нрави на екоактивистите е, ако някой нахлуе на територията на ядрен обект или в близост до АЕЦ – наказанието се увеличава от една на две години затвор и глоба до 30 000 евро.

No comments:

Post a Comment