About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Friday 19 May 2023

Белгия строи надземно хранилище след 20 години преговори

След продължили повече от 20 години преговори, властите в Белгия дадоха разрешение за изграждане на ново надземно хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци. Обектът ще се намира в Десел, съобщи говорителят на Националния институт за радиоактивни отпадъци (NIRAS) Зигрид Еекхаут.

Picture: businessam.be

"Говорим за ниско- и средноактивни краткотрайни отпадъци. Това означава, че тези отпадъци могат да представляват опасност за хората и околната среда за около 300 години. Така че трябва да намерим решение, което е безопасно в дългосрочен план", поясни тя.

Преговорите с няколко общини са започнали  преди 20 години. Попитани са дали биха приели на тяхна територия. Сред отзовалите са били общините Мол и Десел. През 2006 година правителството е избрало терен в Десел. Отнело още 17 години преди да бъде получено одобрението за обекта.

"Разбира се, че между 2006 г. и сега са предприети много стъпки и то трудни. Все пак подобна инсталация се строи за първи път в Белгия. Трябваше да извървим целия процес с  Федералната агенция за ядрен контрол, за да получим необходимите разрешителни, включително екологичното", казва Еекхаут, цитирана от бизнес сайта businessam.be.

"Вече имаме напълно готова периферна инфраструктура, има административна сграда и технически сгради за контрол. Изграден е и завод за бетонните кутии, в които ще бъдат опаковани отпадъците. Направихме и инсталация в друга фабрика, където тези отпадъци ще се поставят в бетонните кутии и ще бъдат напълнени с хоросан", разказа говорителят.

No comments:

Post a Comment