About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Friday 12 January 2024

Датско приложение спестява тонове изхвърлена храна

Край на безразборното хвърляне на храна от магазини и ресторанти. Датско мобилно приложение набира все по-голяма популярност в Белгия. Целта на Too Good To Go е да намали хранителните отпадъци в световен мащаб. То свързва ресторанти и магазини, които имат непродадена, излишна храна с клиентите, които могат да закупят останалата храна в обекта без да могат да избират.

Source : www.unileverfoodsolutions.ch

Храната в приложението е на цена от една трета от първоначалната си цена. Сред партньорите на проекта са ресторантите на „Карфур“ и „Икеа“ десетки пекарни и закусвални.

Потребителите правят заявка през смартфона си. Отиват 15 минути преди да затвори обекта, показват апликацията и си тръгват с селектираната храна. Препоръчително е да носят със себе си повече кутии от вкъщи. Избраната стока се финализира, след като купувачът потвърди пред служителя в магазина с плъзгане в приложението, че е приел „магическата чанта“.

Доставчикът може да анулира поръчката по всяко време, ако очакваният излишък е изчерпан, а купувачът е уведомен чрез текстово съобщение. Купувачът също може да анулира поръчката си с двучасово предизвестие.

От коментарите на потребителите се вижда, че някои ресторанти са доста щедри, а други все още слагат от всичко по малко в кутията. Затова, не е случайно и че рейтингите на редица ресторанти в Google са по-ниски.

Компанията е създадена през 2015 г. в Дания. 4 години по-късно е набрала допълнителен капитал от 9 милиона евро и постепенно започва да се разширява.

Създадената през 2015 година инициатива набира с всеки изминал ден все повече последователи и към момента са се включили над 7600 компании с 2,6 милиона потребители, работят 1300 служители. За близо десет години се е разширила по целия свят. Освен в Белгия, където е хит, приложението работи в Австрия, Франция, Дания, Германия, Ирландия, Италия, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Испания, Швеция, Швейцария, Великобритания и САЩ, Канада, Фарьорските острови. Работят близо 1300 служители.

Всяка година се изхвърлят по 2,5 милиарда тона храна. Всеки ден непродадената стока от ресторанти, супермаркети, кафета и магазини се губи по кофите, просто, защото е останала. С приложението може – хем потребителя да е доволен и да хапва вкусна храна на символична цена, хем и магазините ще печелят, казват датските собственици.

Проблемът с изхвърлянето на храната придобива заплашителни размери и държавните власти в Белгия от година насам усилено обмислят различни решения в отделните провинции. Изчисленията показали, че белгиецът изхвърля месечно средно по 369 евро несортирана храна.

От името на Too Good To Go е проведено проучване в последния месец на миналата година за отношението на белгийците към хранителните отпадъци и поведенческите модели по време на празничния сезон. Резултатите показали, че 4 от 5 белгийци редовно купуват твърде много храна, докато 82% се чувстват виновни, когато изхвърлят остатъците от празника.

Хранителните отпадъци са един от най-належащите проблеми на нашето време и предстоящият празничен сезон не е изключение. През този период около Коледа и Нова година виждаме, че сосове, сурови зеленчуци и гарнитури (крокети, картофи, макаронени изделия) най-много се изхвърлят. И това е жалко, защото има толкова много начини да обработим тези остатъци и да се насладим на цялата тази вкусна храна, която сме приготвили с толкова много любов за по-дълго!", отбелязва с огромна тъга Гертйе Зегерс, директор на Too Good To Go Belgium. 

No comments:

Post a Comment