About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Friday 5 January 2024

Германски фермери щурмуваха ферибот с икономическия министър

Стотина гневни фермери щурмуваха ферибот в Северна Германия, на който се е прибирал от коледна почивка икономическият министър Роберт Хабек. Протестът им е заради намерението на правителството да премахне някои данъчни облекчения.

Picture: ndr.de

След като видял накъде вървят нещата, капитанът на кораба взел решение да не акостира на германското пристанище и да се върне от първоначалната отправна точка малък остров близо до Дания. 

При потегляне обратно протестиращите щурмували ферибота. Само заради намесата на полицията, не се стигнало до сериозни инциденти. Няма пострадали. Наложило се обаче до разпръскване на лютив спрей.   

Говорител на министъра впоследствие заявил, че Хабек имал намерение да говори само част от протестиращите, но офертата му не била приета и фериботът направил обратен завой към острова. По неофициална информация министърът все още е на острова.

Фермерите са гневни, защото правителството възнамерява постепенно да премахне субсидиите за сектора през следващите години. Говорител на правителството нарекъл протестът "възмутителен", който противоречи на демокрацията.

След случката с ферибота, земеделците се заканили за още протести, първият от който е планиран за 15 януари в Берлин.

Това е поредната протестна акция срещу правителството. През декември се състоя подобен протест срещу планираните увеличения на данъците върху дизеловата селскостопанска техника. Недоволните се събраха пред Бранденбургската врата и заявиха, че ако не бъдат чути, министрите да се готвят за още протести през 2024 г.

No comments:

Post a Comment