About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Saturday 13 January 2024

Де Кроо. От Белгия се очаква много по европейските въпроси

Финализирането на пакта на ЕС за миграцията, постигането на решения за по-зелена икономика, както и нов пакет от мерки за подкрепа на Украйна са сред топ приоритетите на белгийското председателство. Това открои премиерът Александър Де Кроо на събитие, с което официално страната поема щафетата от Испания. Телевизионни кадри разпространиха момент, в който той заедно с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен отхапват шоколад в чест на събитието.

Picture: www.vrt.be

"Летвата е вдигната високо, но сме свикнали много да се очаква от Белгия по отношение на европейските въпроси", заяви Де Кроо пред камерите на двете обществените телевизии. За него просперитетът и работните места в страната са пряко свързани с реализирането на ключовите цели по време на европредседателството.

Амбициозните цели на ЕС в областта на климата са добре известни. Те бяха откроени и по време на неотдавнашната конференция за климата COP28 в Дубай, на която участва и белгийският лидер. „Екологията и индустрията вървят ръка за ръка. Ако нашите малки и средни предприятия успеят да въведат тези зелени технологии, това ще бъде победа за климата, но също така ще донесе работни места и просперитет", каза тогава пред световните лидери премиерът.

Намирането на споразумение за нов пакет от подкрепа за Украйна, кандидат за членство в ЕС, която стана жертва на руската агресия, също е основна цел: "Надяваме се да намерим достатъчно разум около масата за преговори, за да постигнем споразумение, което позволява на народа на Украйна да не губи надежда", каза още Де Кроо.

Споразумение за нов пакт за миграцията беше постигнато с Европейския парламент, но голяма част от субсидиарното законодателство все още трябва да бъде финализирано и одобрено. Тук фламандският политик вижда работа за Белгия: "Трябва да приложим това споразумение и да осигурим необходимите средства".

Белгия, подобно на толкова много страни по света, отива на избори тази година. Европейските, белгийските федерални и регионални избори се провеждат на 9 юни, тъй като шестмесечното председателство на Белгия тогава ще бъде към своя край. Де Кроо може би се надява, че успехът на европейската сцена може да засили представянето на фламандската му либерална партия Open VLD, която в момента не стои добре според анкетите, коментира vrt.be.

След 9 юни белгийският лидер ще оглави служебна администрация с ограничени възможности за действие, но Де Крoo е категоричен, че през първите пет месеца на годината ще бъде постигнат напредък: "Надпреварата често се печели в спринта, а белгийците имат репутация на добри спринтьори", вярва федералният премиер.

No comments:

Post a Comment