About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Wednesday 24 January 2024

LED осветлението превзема нидерландските стадиони

LED осветлението превзема нидерландските стадиони. ПСВ, Аякс, ФК Утрехт. Адо Ден Хааг е последният клуб в Ередевизи, който е подменил изцяло осветлението, разказва репортаж на местната телевизия Ер Те Ел.

  

Picture: AAA-Lux/rtlnieuws.nl

Новите лампи са далеч по-ефективни и могат да спестят на клубовете от 40 до 80% от месечната сметка за електроенергия. Това зависело дали се използват на официалния стадион по време на мач или на тренировъчните игрища, пояснява Мишел ван Доорен, мениджър на специализираната компания AAA-Lux.

LED лампите работят по съвсем различен начин от познатите до момента. На тях им отнема до 20 минути, за да заработят на пълна мощност. С течение на времето те може да се регулират и светлината да намалее, допълва Мартин Болдерман, директор на друга компания, свързана с осветяването на спортни съоръжения Sportverlichting.com.

Запитани повечето от клубовете отказват да съобщят колко точно им спестява новото осветление. Единствено от Аякс разкрили, че в сравнение със старите лампи, новите спестяват 25% от енергията на годишна база. За ФК Утрехт е 50%.

Но преди да се изчисляват спестяванията в сметките, са необходими инвестиции в съоръженията. Подмяната може да струва до 500 000 евро. При аматьорските клубове инвестицията е по-малка. З един обикновен тренировъчен терен вложението е в рамките между 15 000 и 20 000 евро, ако се използват съществуващите стълбове. Изчисленията показали, че инвестицията се избива до 10 години.

Според предприемачите клубовете не инвестират само в LED осветление, за да спестяват пари. Но и за забавления чрез организиране на музикални концерти. А един голям концерт на световноизвестен изпълнител е и имидж за стадиона.

Подмяната на старото осветление освен всичко останало е и инвестиция в бъдещето. Критериите непрекъснато се променят и мениджърите на стадионите не искат един ден да осъмнат със спрени права, защото не покриват изискванията на футболната федерация.

И на последно място, но не и по значение, според клубовете новото осветление е важно и за телевизиите.

No comments:

Post a Comment