About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Friday 12 January 2024

Де Кроо ще търси отговори за китайския шпионаж в Белгия

Белгийска делегация, начело с премиера Александър Де Кроо и външния министър Хаджа Лахбиб, е на дългочакано посещение в Китай. Последното такова е направено преди 8 години.

Белгийският премиер и външният министър. пicture: www.vrt.be

Европейската страна е европредседател от 1 януари, но от акцента на двете водещи национални обществени медии VRT и RTBF е повече ширещия се от месеци скандал за китайски шпионаж и вербуване на местни депутати, отколкото теми от европейския дневен ред.

Сред дебатираните теми ще бъде ролята на бившият крайнодесен депутат Франк Крейелман (Vlaams Belang), който е бил информатор на китайците в продължение на три години. Още преди заминаването си Де Кроо заяви, че манипулирането на белгийската демократична система е неприемливо.

В Белгия има и други примери за шпионаж и изнасяне на ценна информация, припомня фламандската телевизия VRT. През 2023 г. белгийското разузнаване e започнало разследване на логистичния център на Alibaba в близост до летището в Лиеж. Уеб магазинът е обвинен, че е предоставил на китайските власти чувствителна информация, която можело да бъде използвана за други цели.

При посещението си на китайска земя членовете на белгийската делегация взели предпазни мерки, за да гарантират, че техните смартфони и други носители на данни няма да бъдат хакнати.

Освен скандала със шпионажа, в списъка с теми е включена търговските отношения между Белгия и Китай, които през последните години отчитали дисбаланс. От Брюксел ще настояват Китай да отвори пазара си повече за белгийски стоки и услуги.

Френскоезичната белгийска телевизия RTBF също акцентира на шпионажа и допълва, че Александър Де Кроо се срещнал и с китайския си колега Ли Цян. Известно е, че той е много близък до президента Си Дзинпин. Двамата премиери са имали 45-минутна среща.

"Китай е глобален „играч“. Това е втората по големина икономика в света. Не можем да пренебрегнем това, особено като се имат предвид предизвикателствата, били те климатични или геостратегически, пред които сме изправени днес. Така че, трябва да се съобразяваме с Китай, но с по-ясни правила, с по-балансирани отношения", заявила след срещата в забранения град външният министър Хаджа Лахбиб. Нейният колега  Ван Ий я уверил, че страната му е готова да работи с ЕС за „насърчаване на стабилния напредък“.

В свое съобщение държавната телевизия CCTV отбелязва, че Китай и ЕС са основни търговски партньори, но в последно време от блока имало спад в търговията с технологии.

Държавната медия цитира думи на Си, които изрекъл пред Де Кроо, че  в условията на хаотична международна ситуация и турбулентност е необходимо изграждане на повече мостове, „насърчаване световния мир, стабилност и просперитет“.

No comments:

Post a Comment