About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Tuesday 2 January 2024

Белгия се готви за интензивни валежи и наводнения

Белгия се готви за интензивни валежи следващите дни. Очаква се между 50-70 литра на квадратен метър. Според прогнозите на метеоролозите най-много количества дъжд се очаква във Валония и по белгийско-френската граница. За там е обявен жълт код. Денонощно се следят нивата на реките Дендер и Горна Шелда.

Picture: nieuwsblad.be

Ситуацията допълнително се усложнява от пориви на вятъра на места до 100 км/ч, чиито пик се очаква по крайбрежието в ранния следобед.

Катрийн Смет от Фламандската агенция по околна среда предупреди по обществената телевизия, че се очаква доста критична ситуация в късния следобед.

„Очаква се в близките часове да бъдат наводнени много ниви и ливади по поречието на Дендер и Горна Шелда. Не е изключено и наводнения в ниските части по поречието също да бъдат наводнени. Следим ситуацията на място и вече сме уведомили различните служби за извънредни ситуации и кризи“ каза още тя.

Кметът на белгийското селище Нинове Таня Де Йонге вече е предупредила за опасността жителите. Информирала ги е, че могат да отидат и предварително да се снабдят с чували с пясък. Такива ще бъдат поставени превантивно на най-уязвимите точки на селището.

Пред медиите кметицата заяви, че през почивните празнични дни около нова година са разчистени всички огради, храсти и трева по речното корито на Нинове. Премахнат е и цяла мостова конструкция като превантивна мярка. Нивото на водата се следи денонощно.

Активиран е спешен телефон и всеки, който има щети от бурята, наводнения или има нужда от пожарната. Сигнали се приемат и на авариен електронен портал  вътрешните работи активираха спешния номер 1722 вчера. Само най-неотложните ситуации ще се приемат на спешния телефон 112.

Междувременно и Франция се готви за интензивни валежи. 10 френски департамента са в повишена готовност за борба с наводненията. Сред тях е и силно засегнатият през миналата година Па дьо Кале, където бяха затворени училищата в 74 общини.

Нидерландия също е в повишена готовност, макар и да няма пряка опасност. Властите следят изкъсно ситуацията, след като Рейн повиши нивата си както в нидерландска, така и в германската част.

No comments:

Post a Comment