About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Thursday 21 August 2014

ЕК дава пари за газопровод на Естония и Финландия?

Естония и Финландия планират изграждане на газопровод по дъното на Финския залив. От двете страни на залива ще бъдат изградени терминали за втечнен природен газ. Дължината на тръбата е 79 километра. Плановете са през нея годишно да преминават по два 2 милиарда кубически метра газ.
Пъроначалните разчети на газоразпределителните оператори на двете страни - EG Vorguteenus и Gasum – показват, че ще стоежът възлиза на 110 милиона евро. Планът е газопроводът да бъде завършен най-късно до 2018 г. 
Операторите се надяват Европейската комисия да поеме 40% от стойността на проекта. Ако Брюксел склони, с парите ще бъдат направени инженерно-геологически изследвания по сушата и в териториалните води на Естония.
Строежът на газопровода Balticconnector ще даде възможност на финландския оператор  Gasum OY да черпи газ от Инчукалнското подземно хранилище в Латвия. По този начин с  новата връзка ще се появи още една алтернатива за крайните битови и промишлени потребители в Балтийския регион.
Според Сергей Ефимов от естонския оператор EG Vorguteenus с мащабните двустранни проекти се цели обединението на европейската енергосистема CEF през 2017 година. Неговите колеги от Финландия пък припомнят, че за проекта се говори още от 2007 година, но поради разрастването на световната икономическа криза, така и не бил реализиран. Надеждите са, че след изграждането финландците ще намалят зависимостта си от доставките на руския монополист "Газпром".

No comments:

Post a Comment