About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Tuesday 26 August 2014

Арабска медия: София и Истанбул активизираха преговорите за тръбата

България и Турция са активизирали преговорите за изграждането на интерконекторната връзка, пише руското електронно издание „Енерго нюз“ като се позовава на публикация в арабския вестник „Ал кудс“. Медиите припомнят, че София официално спря строежа на газопровода „Южен поток“, докато не се установи дали не е нарушено енергийното законодателство на Европейския съюз.

Представители на двете страни са обсъдили редица технически детайли по проекта, неговата стойност и възможностите за финансиране. Очакванията били първите същински стъпки по изграждането на тръбата да започнат в края на годината. Според публикацията, следващите преговори ще се състоят през септември в Истанбул.

Арабското издание не съобщава кой точно е участвал в преговорите, технически подробности, а само че България се стреми да си осигури допълнителни доставки на газ- освен тез на „Газпром“.

ПОЗАБРАВЕНИ ФАКТИ

Въпросът за изграждането на междусистемата газова връзка усилено се дъвче още от началото на 2012 година. Според плановете, лансирани от бившия премиер Бойко Борисов и бившия шеф на държавната "Булгартрансгаз" Кирил Темелков, проектът трябваше да бъде завършен за една година, а първият газ да потече - до 2014. Сред мераклиите за строежа бе небезизвестната сред енергийните среди у нас - частната турска фирма "Сетгаз". 

Припомням, че същата компания още с първите дни от управлението на ГЕРБ заяви намерение пред енергийното да строи газовата връзка между Одрин и Димитровград. За трайните сериозни намерения на турците на българска територия разкри по време на специализиран форум и енергийният експерт Васил Филипов, според когото тръбата ще стигне от българо-турската граница до Стара Загора.

No comments:

Post a Comment