About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Saturday 20 June 2015

Петкова предлага на Русия газов хъб за "Турски поток"



 България предлага на Русия да построи газов хъб от газопровода "Турски поток" на своя територия. Това заяви пред агенция ТАСС руският министър на енергетиката Александър Новак и уточни, че предложението е направено от колегата си Теменужка Петкова по време на деветнайстия Петербургски икономически форум . 
Двамата отчели, че работата на българо-руската смесена икономическа комисия е добър формат за обсъждане на текущи въпроси. Петкова предложила следващото заседание на българо-руската работна група по енергетика да се проведе в София, преди заседанието на смесената комисия, планирано за есента.

Проектът за газов хъб предвижда приемо-предавателна точка до град Варна за руския газ, както и газът, доставян от интерконекторите и бъдещия местен добив от дълбоко Черно море. Запознахме Европейската комисия с концепцията и проектите от нея са включени в десетгодишния план за развитие на ENSOG. Следващият етап от този процес е свързан с анализ, който ENSOG следва да извърши върху влиянието на проекта за газов хъб върху съседните страни. Това ще позволи определянето му за проект от общ интерес. По думите на Петкова предимствата на проекта са стратегическото разположение на страната ни, добре развитата газопреносна мрежа в България и предстоящото й разширение и модернизация.

Според българския министър, газовият хъб ще даде ефективна възможност за пренос на природен газ от Русия към Централна Европа.

Акександър Новак разкри още, че по време на срещата с Петкова той е попитал дали е налице промяна в позицията на България по отношение на проекта Бургас-Александруполис и дали може да бъде възобновен недолюбвания от еколозите петролопровод. Петкова, обаче, ясно заявила, че към момента не е обсъждана такава възможност.
Припомням, че споразумението за строителство бе подписано между Русия, Гърция и България на 15 март 2007 година. Съоръжението трябваше да свърже Бургас с гръцкото пристанище Александруполис на Егейско море и чрез него доставките на петрол да заобиколят натоварените проливи Босфора и Дарданелите. Планираше се капацитетът на тръбата с дължина 285 км да бъде 35 млн. тона петрол годишно с последващо увеличение до 50 млн. тона. През декември 2011 г. предишният кабинет, начело с Бойко Борисов, обяви, че излиза от проекта и решението бе одобрено от парламента.

No comments:

Post a Comment