About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Wednesday 17 July 2013

Сдружения бранят езерото „Ариана“

Граждани и шест неправителствени организации излязоха днес на протест срещу застрояването на Борисовата градина. Недоволните оспориха идея на Столична община да даде постоянен статут на застрояването около езерото „Ариана“ и емблематична за поколения софиянци детска площадка със слончето.

"Борисовата градина в целия си обхват е недвижима културна ценност, според Закона за културното наследство, и е публична държавна собственост. Резерватът е паметник на градинско-парковото изкуство, за него сега се процедира схема за преместваемите обекти без правно основание, тъй като е извън процедурата за изработване на подробен устройствен план, коментират „Зелените“, след като се допитали до юристи. В разпространено писмо до медиите сдружението подчертава, че прилаганият досега устройствен и управленски подход към парковото пространство е „довел до налагане на търговската над основната функция за отдих“ в нарушение на столичната Наредба за изграждане и опазване на зелената система".

Преди ден пък стана ясно, че общината смята да махне от Борисовата градина повечето павилиони, реклами, както и заведенията “Маймунарка” и “Веселото село”. Мярката е част от готвения нов Подробен устройствен план на столицата.

Това е поредният сблъсък между екозащитници и администрацията на Йорданка Фандъкова. В началото на лятото с пълна пара се разрази спор, който предвижда през Борисовата градина да минава трамвай, като по думите на природозащитниците ще бъдат отсечени стотици дървета. След поредица от протести пред сградата на общината, кметът нареди проектът да бъде внесен отново за преразглеждане.

No comments:

Post a Comment