About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Tuesday 30 July 2013

Саудитски принц притеснен от шистовата революция

Саудитска Арабия не трябва да подценява икономическото влияние на шистовата революция и опасността от загуба на средства от експорта на нефт, пише в писмо на саудитския принц Ал Уалид бин Талал  (Al-Waleed bin Talal) до няколко министри, разпространено в интернет на 27 юли. Прессекретарят на принца потвърдил за The Financial Times, че писмото е истинско. Друг чиновник, пожелал анонимност, пък разкрил за The Wall Street Journal, че с текста е запознат и самият крал Абдула.

В обръщението си към министрите се казва, че трябва да се инвестира повече средства в алтернативни източници. Според писмото 92% от приходите в бюджета на страната за 2013 година се състои от продажба на нефт. 

"Ако продължаваме да пренебрегваме все по-засилващата се роля на шистовия газ, да не отчитаме намаленото търсене на „черно злато“ в глобален мащаб, постъпленията в хазната драстично ще спаднат“, предупреждава Талал. Опасенията му са породени от несериозното отношение на саудитските чиновници, които нееднократно са заявявали, че шистовият газ няма да измести търсенето на нефт и по никакъв начин не застрашавал благосъстоянието на страната.

Същевременно някои от страните-членки на ОПЕК, сред които Нигерия и Алжир, вече се принудиха да намалят износа на нефт заради по-слабото търсене. По данни на организацията, като се позовава на независими изследвания, в периода 2020-2025 САЩ има шансове да се превърне в световен лидер в добива на горива и нефт. 

Анализатори от  Harvard Kennedy School пък прогнозират, че още през 2017 година Вашингтон ще отчете ръст в добива на нефт до 16 милиона барела за денонощие спрямо 6.4 милиона за миналата година. За сравнение Саудитска Арабия в момента добива по 12.5 милиона барела.

No comments:

Post a Comment