Всичко за мен

Моята снимка
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание както и негов кореспондент от Лондон. Работил съм за телевизиите Bulgaria On Air и Канал 3, както и агенция БГНЕС. В момента съм кореспондент за специализирния портал 3E News. От 2020 година живея в Белгия. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, инфраструктура, ВЕИ. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

събота, 5 октомври 2024 г.

Великобритания планира да инжектира въглерод от 2028 г.

Великобритания ще задели 25 милиарда паунда за разработването на проекти за улавяне и съхранение на въглерод, съобщи премиерът на страната Киър Стармър. Инвестиционната програма се мандат от 25 години. Според заложеното в нея ще бъдат изградени 3 центъра в бивши индустриални зони в северозападна Англия. Един от тях ще е край Ливърпул.

Снимка; Пресцентър на ЕК

Според правителството тези проекти ще създадат 4000 работни места, а в дългосрочна перспектива броят на заетите ще се увеличи десетократно. С тази амбициозна задача Обединеното кралство ще намалява въглеродните емисии с 8,5 милиона тона годишно. Очаква се съхранението и инжектирането да започне през 2028 г.

Комитетът по изменението на климата, органът, отговорен за консултирането на изпълнителната власт относно нейната стратегия за климата, веднага е изпратила приветствие след анонса на премиера.

"Фантастично е да видиш как финансирането на тези големи проекти се осъществява. Без тях не можем да постигнем климатичните цели, казва Джеймс Ричардсън, директор на комитета.

И когато някоя страна обяви подобни проекти, светкавично излиза и с критика "Грийнпийс", 22 милиарда паунда са много пари, които щели се похарчат „за нещо, което ще удължи живота на производството на нефт и газ и ще продължи затоплянето на планетата", коментира Дъг Пар, служител на неправителствената организация. 

Според него по-голямата част от тези пари трябвало да бъдат инвестирани в създаването на нови работни места в зелените индустрии на бъдещето, като офшорната вятърна енергия, или в национална програма за саниране на жилищата.

Анонсът за многомилиардната амбициозна програма на кралството някак изглежда закъсняло на фона на съседите от Белгия, Нидерландия или Франция.

За сравнение Белгия и Нидерландия още през 2023 година обявиха, че започват реални дейности по инжектиране на въглерод и въглероден диоксид. От преди близо две години е и амбициозен план за изграждане на подземно хранилище под Ротердам.

Политики като на страните от Белелюкс са давани за пример от Европейската комисия, чиито неин председател наскоро се похвали, че за две десетилетия е събрала над 200 млрд. евро от емисии .

Въпреки, че напусна Европейския съюз, премиерът на страната Киър Страмър е потвърдил по време на среща с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в Брюксел, че ще продължи да работи по взаимоизгодни проекти като енергетика, климат, кръгова икономика и опазване на околната среда. 

„Ние сме тясно съгласувани в борбата си срещу изменението на климата и глобалното затопляне. И двамата работим интензивно за декарбонизирана и кръгова икономика. Така че има много теми, по които споделяме общи ценности“, заявила фон дер Лайен.