Всичко за мен

Моята снимка
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание както и негов кореспондент от Лондон. Работил съм за телевизиите Bulgaria On Air и Канал 3, както и агенция БГНЕС. В момента съм кореспондент за специализирния портал 3E News. От 2020 година живея в Белгия. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, инфраструктура, ВЕИ. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

вторник, 15 октомври 2024 г.

Производител на зарядни станции за електромобили: Пазарът е в спад

След бума на електромобили през 2022-2023 година, е настъпило известно охлаждане в ентусиазма според производителя на зарядни станции Alfen

Данните в Нидерландия показвали, че е регистриран спад в поръчките, което е довело до съкращение на 15% от работните места или 150 души, съобщиха в от базираната в Алмере компания.

Пазарът на електрически автомобили е в спад не само в Нидерландия, но и на други еста в Европа. Поради намаляващите продажби на електромобили, възвръщаемостта е под натиск и разходите трябва да бъдат по някакъв начин намалени, включително и разходите за персонал.

За да намали разходитте си, мениджмънтът смята да опрости организационната структура и отложи планирани на инвестиции. Мерките имат за цел да гарантират, че компанията ще завърши финансовата годна на печалба и ще остане конкурентоспособна.През първата половина на годината е отчетена нетна загуба от 11,1 милиона евро. За сравнение през същия период на миналата година  производителят е бил отново на „червено“ с финансов резултат от  9,4 милиона евро.

Alfen не е единственият производител на зарядни станции, който е в беда. В неделя стана ясно, че друга компания - EVBox спира да функционира, защото френската компания майка „Енджи“ е хлопнала кепенците в този сегмент. В нидерландската преса се появи информация, че и шведският производител  Northvolt също изпитва трудности в момента.

Това е така, защото продажбите на електрически модели са под натиск на много големи автомобилни пазари. В Германия субсидията за екоколите наскоро беше спряна, което довело до срив на продажбите.