About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Saturday 25 June 2016

Русия спокойна за строежа на „Северен поток 2“


Излизането на Великобритания от Европейския съюз няма да обърка плановете за строителството на газопровода „Северен поток 2“, Това коментира пред РИА Новости първият заместник-министър на енергетиката Алексей Текслер – ден след проведения референдум.

Алексей Текслер: Не очакваме Брекзит да окаже сериозно влияние върху нашите европейски партньори. При преговорите по проекти като „Северен поток 2 водещ приоритет е икономическата изгода за всички страни. Това няма нищо общо със статута на Европейския съюз или пък с решението на Великобритания – в конкретния случай.

Косвен ефект от референдума, по думите му, можело да има върху рязката динамика в цената на нефта на световните пазари. „Но ние и без референдума преговаряме в условия на силно волатилна макрообстановка -  така че не се притесняваме“, отговаря уверено заместник-министърът
 
Проектът „Северен поток“ 2 беше подписан през септември 2015 година. Акционери в консорциума са „Газпром“ (с дял 51%), Е.ОN, Shell, BASF/Wintershall, OMV (с по 10%), и Engie (9%). Предвижда се изграждане на нови две тръби по дъното на Балтийско море до Германия. Очакваният годишен пренос на газ по тях е 55 милиона кубически метра.

Началото на строителството е планирано за април 2018 година и да влезе в експлоатация в края на 2019 година. Според предварителните оценки на руснаците разширението на съществуващия газопровод „Северен поток“ ще струва близо 10 милиарда евро. 

Тръбата разбуни духовете в Европа - далеч преди да бъде направена първата копка. Сред най-яростните противници на проекта е Полша. Лично министър-председателят Беата Шидло на среща с германския канцлер Ангела Меркел заяви, че "Северен поток 2" е твърде спорен и разделя Европа. Като аргумент „срещу“ разширението на тръбата е посочено, че проектът ще окаже негативно влияние върху развитието на газовия пазар и модела на транзитиране на суровината в региона, особено на транзитния маршрут през Украйна.

За да успокои полският скептицизъм, германският канцлер уверила, че Европейската комисия ще обсъди дали проектът съответства на директивите и че страни като Словакия сили Украйна не бива да бъдат напълно откъснати от преноса на газ заради "Северен поток 2". 

Междувременно, в разрез на идващата информация от официална Варшава, вицепрезидентът на "Газпром" Александър Медведев "хвърли бомбата" пред Риа Новости в Берлин, че поляците поискали да получават по 11 млрд. куб. м. природен газ точно по "Северен поток 2". Друг от акционерите Тис Тисен от Wintershall също потвърдил информацията.

Александър Медведев: За да укрепим този проект, ние, без да чакаме да изтече срокът на сегашния ни договор, предложихме на полските колеги да подпишем още сега нов контракт за 25-30 години, но за съжаление още не сме получили отговор на въпроса.

No comments:

Post a Comment