About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Friday 17 June 2016

АБВ настоява за спешна среща с руснаците за „Белене”



България и Русия незабавно трябва да подновят преговорите за АЕЦ „Белене”. Това заяви по време на брифинг в парламента лидерът на АБВ Георги Първанов. В пасивност той обвини управляващите и по отношение на изграждането на интерконектора с Гърция.

„Докарали сме я дотам да седим и четем по медиите или пък някой да дойде да ни каже какво да правим”. Според президента българският министър-председател е трябвало да присъства в Атина на срещата между Путин и Ципрас. Според Първанов- Борисов е очаквал гръцкият министър-председател да дойде в България, но в крайна сметка е пристигнал негов министър.

„За да има хъб трябва да има газ. Путин и Ципрас се срещат ние седим и „стискаме” палци”, смята лидерът на АБВ, според когото аналогична пасивна ситуация провежда правителството и по отношение на Южния газов коридор, както и по нереализирания газопровод „Набуко”.

На въпрос на Канал 3 дали трябва да се допитаме до Брюксел какво да правим с произведеното оборудване за АЕЦ „Белене”, Първанов смята, че трябва да отправим питанията си „отвъд Океана”, визирайки американската компания Уестингхаус.

По отношение на това дали да очакваме санкции и за отказа да участваме в изграждането на газопровода „Южен поток”, Първанов е убеден, че нямало по-тежка санкция от това трасето да мине през територията на съседна страна. „България губи милиарди от инфраструктурни такси, губи позиции на Балканите, губи енергийна сигурност”, категоричен е президентът, според когото и този проект е мотив Бойко Борисов да се срещне с Владимир Путин, защото както се виждало нерешените въпроси между София и Москва станали твърде много.

No comments:

Post a Comment