About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Thursday 9 June 2016

Решения и послания от "Атомекспо" 2016 в Москва


Осмият международен форум „Атомекспо” се проведе в Москва от 30 май до 1 юни. В руската столица пристигнаха 4500 специалисти от 55 страни. Тази година бе регистриран и рекорден брой акредитирани журналисти – от 40 страни. Въпреки обтегнатите отношения между Русия и Украйна имаше и медии от Киев. Канал 3 беше единствената българска телевизия на събитието.

„Атомекспо” се определя като дискусионно средище, където се обсъждат най-актуалните въпроси в сектора. Тема на тазгодишното издание беше: „Ядрената енергия като основа на безвъглеродния енергиен баланс”. Така формулирана от руските домакини – стана ясно, че ще се обсъждат иновативни решения, успехите и грешките през последната година.

НОВАТА ГОРДОСТ НА ПУТИН
Новият 6 блок на АЕЦ "Нововоронеж". Снимка: Авторът




Руснаците бързаха да се похвалят с най-новото си бижу – Шести блок на Нововоронежката атомна централа (ВИДЕО - ВЪНШНИ КАДРИ). Не само, защото е смятан за най-сигурният, най-екологичният, най- „зеленият”, а защото показва на света как ще изглежда атомният ядрен потенциaл през 21 век век.  А Русия е уверена – както винаги. Нещо повече. Няма време за скрити послания. „Росатом” излезе и силно заяви в лицето на Западния свят. Ето, пускаме тази година Шести блок на АЕЦ „ Нововоронеж” – а догодина и Седми. Толкова сме сигурни в собствените си сили, че вече строим на няколко места по света, паралелно на руска територия. Защото за нас това е пътят и целите през следващия половин век.

И за да докажат твърдението си , че атомната енергия нямала алтернатива, независимо експанзията на енергията от слънце и вятър, край Кремъл ясно бе заявено, че правилната посока е в строителството на нови атомни мощности, които до 2050 година се очаква да заемат 25 процента от общата електроенергия. За да бъде постигната целта са необходими 1000 гигавата нови мощности.

АЕЦ или ВЕИ
Нямаше как да се пренебрегне противопоставянето на зелената енергия – от вятър и слънце. „След Парижката климатична конференция в края на 2015 година все повече се задава въпросът: коя е по-добра. Въпросът обаче трябва да бъде дург - какъв е оптималният баланс, защото за промишлеността е важна предсказуемостта на доставките и стабилността на цената на електроенергията, произвеждана от АЕЦ, отбеляза генералният директор на „Росатом” Сергей Кириенко. Що се касае до екологичния ефект - за последните 45 години всички АЕЦ в света са спестили изхвърлянето на 56 гигатона парникови емисии, което показвало, че ядреният сектор е верен партньор на екологията.

 
Сергей Кириенко, Генерален секретар на "Росатом". Снимка: Авторът


ДОГОВОР ЗА БИЗНЕС В АМЕРИКА
„Атомекспо” се превърна в арена, на която бе сключен и знаменателен стратегически договор, не с кого да е – а с вечният конкурент  - американците. Ръководствата на „Росатом” и американски консорциум, в който влизат General Electric и Hitachi. С поставянето на подписите напрактика руско гориво ще бъде лицензирано и ще навлезе на американския континет.  

Попитан доколко този контракт ще окаже влияние на руско-американските политически отношения, Сергей Кириенко заяви, че "политическите цикли между правителствата на двете страни, обикновено се променят и са краткосрочни. За корпорацията обаче е важно на американския пазар да останат дълго с надежна и безопасна продукция"
 
БЪЛГАРСКИТЕ ДИВИДЕНТИ
България е далеч от Америка, но за българските медии това бе подходящ момент да попитат „Росатом” какво правим със заведеното дело в Арбитражния съд по повод спирането на строителството на АЕЦ „Белене”. Отговорите бяха твърде лаконични. Единственото, което научиха българските медии, че все още няма окончателно решение. Темата набързо бе изместена от руската стана с тази за бизнес климата в България и как можело конкурентни фирми в лицето на френската Électricité de France, американската  Westinghouse и руската Русатом Сервис, съвместно да работят в консорциум на българска почва.

БЪЛГАРИЯ СЛЕД 2020 ГОДИНА

За строежа на нови мощности в АЕЦ се обяви от Москва и бившият шеф на централата - депутатът от ГЕРБ Валентин Николов. Той е категоричен, че до 20 години трябва да сме изградили такава. Според него България трябва да се впише в новата климатична и енергийна концепция на света. Освен това, трябва още от сега сериозно да се мисли върху изготвянето на нова енергийната стратегия на страната, която да влезе в сила след 2020 година. 

След края на форума стана още ясно, че наши фирми са сключили с руски няколко договора по отношение на дейности в АЕЦ Козлодуй. Сключен е и контракт за доставка на нов тип ядрено гориво, което е хем по-евтино, хем ще издържа по-дълго. Така, 5 и 6 блок вместо да се спират всяка година за планов ремонт, това ще става на 18 месеца. С новата сделка АЕЦ спестява в бюджета си 10 милиона лева.

* Материалът е за "Денят на живо" по Канал 3
09.06.2016 

No comments:

Post a Comment