About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Friday 14 October 2022

Тоалетната хартия- поредната жертва на войната в Украйна

Последиците от войната в Украйна и санкциите срещу Русия могат да доведат до промени в производството на тоалетна хартия. Това се дължи на нарасналите производствени разходи и проблеми при доставките на целулоза. А оттам тоалетните ролки стават по-тънки и по-скъпи, пише електронното издание hln.be.

В отговор на санкциите Москва наложи забрана за износ на брезова дървесина. Този тип дърво има къси влакна и е изключително подходящo за омекотяване на санитарните продукти.

Заради усложнената обстановка много фабрики по света бяха принудени да затворят врати, което пък намали производството и оскъпи цената на целулозата.

Проблемите с производството на хартиените ролки започнаха още в началото на лятото. Първо във Финландия беше намалено производството заради стачка на работници, припомня белгийското електронно издание.

Впоследствие налегналата суша в Европа принуди испански производител да затвори завода си в Понтеведра за 3 месеца. Бразилският Сузано спря производството на целулоза в Аракрус за близо 2 месеца заради планирани ремонти. Следователно в началото на септември пазарът не можеше да разчита на близо 1,4 милиона тона.

Очаква се да има недостиг на пазара на целулоза поне до средата на 2023 г., според експерти. Надеждите са цените на световния пазар да започнат да падат постепенно едва когато заработят две новостроящи се фабрики  в Чили и Уругвай. Двете мощности трябва да стартират през следващата година.

А докато се чака малко по-светло бъдеще за търговията с целулоза, потребителят ще трябва да се настрои за по-тънка, не толкова мека ролка и по-скъпа хартиена ролка. 

Финландският производител на хартия и опаковки Stora Enso Oyj предупреди, че намаляващите запаси от Русия са го принудили да промени състава си и да използва целулоза с дълги влакна. Този вид целулоза прави хартията по-силна, но за сметка на мекотата.

No comments:

Post a Comment