About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Monday 29 April 2024

Европейският съвет одобри нов закон за високоскоростните мрежи

За да се гарантира по-бързото разгръщане на цифровата мрежова инфраструктура в цяла Европа, Европейският съвет прие на 29 април Закон за гигабитовата инфраструктура, който ще замени Директивата от 2014 г. за намаляване на разходите за широколентов достъп (BCRD).

Picture: Wikimedia

Новият закон има за цел да опрости и ускори разгръщането на високоскоростни мрежи, като оптични влакна и 5G, с оглед постигане на целите и задачите на Европа за свързаност, определени в цифровия компас за това десетилетие.

Приемането на Закона за гигабитовата инфраструктура отразява нашия ангажимент за справяне с административната тежест и насърчаване на разгръщането на високоскоростни мрежи. Това ще позволи на нашите граждани да сърфират по-бързо и да имат по-добро цифрово изживяване с помощта на оптични влакна или 5G, заяви Петра де Сутер, белгийски заместник министър-председател и министър на публичната администрация, публичните предприятия, телекомуникациите и пощенските услуги.

Новият регламент също така има за цел да намали ненужно високите разходи за разгръщането на мрежи с голям капацитет, частично причинени от процедурите за издаване на разрешения. Последните ще бъдат опростени чрез задължителен помирителен механизъм между органите от обществения сектор и телекомуникационните оператори. Новото законодателство допълнително ще осигури по-голяма прозрачност и ефективно планиране за операторите на обществени електронни съобщителни мрежи.

За да се постигне по-добър достъп на обществеността и предприятията до услугите на информационното общество, законът за гигабитовата инфраструктура разглежда и разгръщането и достъпа до физическа инфраструктура в сградата.

Освен това новият закон позволява известна степен на гъвкавост на държавите членки, като например отделяне на критична национална инфраструктура.

И накрая, като се има предвид, че настоящият таван на цените на дребно за регулирани комуникации в рамките на ЕС ще изтече на 14 май 2024 г., сегашните тавани от 0,19 евро на минута за повиквания и 0,06 евро за SMS съобщение се удължават до 30 юни 2032 г., за да се гарантира защита, особено за уязвимите потребители.

Текстът ще бъде публикуван в Официален вестник на ЕС през следващите дни и ще влезе в сила три дни след тази публикация. Новият закон ще започне да се прилага 18 месеца след влизането му в сила, като някои специфични разпоредби ще се прилагат на по-късен етап.

Цифровите цели, на които се основава BCRD, или са постигнати, или са остарели от 2014 г. насам. Други фактори също наложиха преразглеждането му. Ниската възвръщаемост на собствения капитал и високите инвестиционни разходи, които преобладават в телекомуникационната индустрия, започнаха да провалят напредъка за постигане на цифровите цели за 2030 г. на политическата програма за цифрово десетилетие с недостиг на инвестиции от около 65 милиарда евро годишно.

Комисията (Тиери Бретон, комисар по въпросите на вътрешния пазар) внесе предложението за закона за гигабитовата инфраструктура през февруари 2023 г. Алин Митута (Renew Europe / RO) беше докладчик на Европейския парламент по това досие и на 6 февруари 2024 г. беше постигнато предварително споразумение между съзаконодателите.

No comments:

Post a Comment