About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Friday 26 April 2024

ЕС въвежда нови мерки за намаляване боклука от опаковки

Нови мерки, насочени към това опаковките да станат по-устойчиви и да се намалят отпадъците от опаковки ще бъдат въведени в ЕС. Целта е да бъдат поетапно намалени опаковките с 5% до 2030 г., 10% до 2035 г. и 15% до 2040 г.

Снимка: Личен архив

С приетия от Европейския парламент регламент по време на последната сесия през април, е записано, че някои видове пластмасови опаковки за еднократна употреба ще бъдат забранени от 1 януари 2030 г. Сред тях са опаковките за необработени пресни плодове и зеленчуци, опаковките за храни и напитки, които се пълнят и чието съдържание се консумира в кафенета и ресторанти, единичните порции (например за подправки, сосове, сметана, захар), мини опаковките за тоалетни принадлежности в места за настаняване, както и много тънките пластмасови торбички за пазаруване.

За 2030 г. са предвидени конкретни цели за повторна употреба на опаковките за алкохолни и безалкохолни напитки (с изключение например на мляко, вино, ароматизирано вино, спиртни напитки), транспортните и търговските опаковки, както и груповите опаковки. При определени условия държавите членки могат да предоставят 5 години отлагане (дерогация) от тези изисквания.

Крайните дистрибутори на напитки и храна за вкъщи ще трябва да предлагат на потребителите възможността да си носят собствен съд. Те също така ще трябва да положат усилия до 2030 г. да предлагат 10% от продуктите в опаковки за многократна употреба.

Съгласно новите правила всички опаковки (с изключение на тези от лека дървесина, корк, текстил, каучук, керамика, порцелан и восък) трябва да могат да се рециклират при спазване на строги критерии.

Мерките включват и минимални цели за рециклирано съдържание на пластмасовите опаковки и минимални цели за рециклиране според теглото на отпадъците от опаковките.

В срок до 2029 г. трябва да се постигне целта за разделно събиране на 90% от пластмасовите и металните съдове за напитки за еднократна употреба (до три литра) – чрез системи за връщане на празни опаковки и възстановяване на депозита за тях или чрез други решения, които гарантират постигането на целта за събиране на отпадъци.

Докладчикът Фредерик Рийс (Renew, Белгия) заяви, че за първи път в законодателството в областта на околната среда ЕС поставя цели за намаляване на опаковките, независимо от използвания материал. Новите правила насърчават иновациите и включват изключения за микропредприятията.

“Забраната на т.нар. „вечни химикали“ в опаковките на храните е голяма победа за здравето на европейските потребители. Сега призоваваме всички промишлени сектори, страните от ЕС и потребителите да дадат своя принос в борбата срещу прекомерните опаковки”, казва той в Страсбург по време на представянето на доклада пред евродепутатите.

Според статистиката през 2018 г. опаковките са генерирали оборот от 355 милиарда евро в ЕС. Те представляват все по-голям източник на отпадъци, като общият им обем в ЕС се е увеличил от 66 милиона тона през 2009 г. до 84 милиона тона през 2021 г. Всеки европеец е генерирал 188,7 кг отпадъци от опаковки през 2021 г. – цифра, която се очаква да нарасне до 209 кг през 2030 г., ако не бъдат взети допълнителни мерки.

С приемането на това законодателство Парламентът отговаря на очакванията на гражданите за изграждане на кръгова икономика, избягване на отпадъците, постепенно премахване на неустойчивите опаковки и справяне с използването на пластмасови опаковки за еднократна употреба.

Редица страни, сред които Белгия, Нидерландия и Германия, отдавна работят по въпроса за намаляване на опаковките в микса на общия отпадък и да бъдат отново върнати в употреба, така че да се стимулира кръговата икономика.

Рециклиране с мисъл за природата

Депонирането на отпадъците и опаковките е ключов приоритет на Европейския съюз в борбата за намаляване на CO2 в атмосферата. В много страни отпадъкът се изгаря в заводи, а отделената енергия отива за отопление, други пък като Белгия са се насочили към кръговата икономика, чрез който се вдъхва втори живот на употребената опаковка. 

В западна Европа сортирането и рециклирането е дълбоко вкоренено в социалната култура на обществата. Още от ранна детска възраст са добре познати практиките, които са ключът към успеха на кръговата икономика. Добре известни са практиките различни продукти в различни чували – независимо тяхната форма, цвят и ли големина. В зависимост от технологичната напредналост на инсталациите в едни страни пластмаса от опаковки, метални кенчета, картонени кутии от млека може да са в един чувал, а на други места в отделен. 

Навсякъде обаче са едни чувалите за смесен отпадък и приоритетна цел на общините и сметосъбиращите компании е той да бъде сведен до миниум. А това се получава чрез добра осведоменост на домакинствата, обучение от най-рано и най-важното отношение към природата, с поглед към икономиката и разбиране, че опаковката може да има втори живот.

Всяко домакинство знае, че ако не разделя правилно- ще бъде санкционирано със солена глоба към годишните данъци. Има наказания, но има и стимули – като например да не се плаща такса „смет“, а на базата на реално изхвърлените отпадъци от домакинствата. Как става това? В големите хипермаркети са изградени специални щандове за разноцветните торбички. Идеята е колкото повече изхвърляш, толкова повече чували ще купуваш и толкова повече средства ще влизат през магазините в общинската хазна.

Вендинг машини

Освен с торбички рециклирането може да става чрез машини за връщане на бутилки. На потребителите при закупуване на вода, алкохол или безалкохолни напитки в стъклени шишета се начислява депозит, които се приспада при връщане. Машината взима бутилките, предварително ги сортира според вида, размера и степента на замърсяване и по този начин подпомага процеса на рециклиране.

Към момента в Белгия, за разлика от Нидерландия и Германия, може да се върнат в магазините срещу депозит  само стъклени шишета. От години сдружение под името Депозитен алианс настоява страната да последва примера на съседите, защото освен че печели кръговата икономика, печели  и природата. Според направено проучване през 2021 година в общия боклук попадат едва 0,3% от кенчета. 90% от анкетираните са заявили, че са готови да сортират и върнат пластмасови и метални кутии, срещу което ще получат депозита си.

Показаните иновативни проекти за рационално сортиране на отпадъците и връщането им отново за изготвяне на суровини са част от сложна социална схема, която започва от навиците на обществото правилно да сортират през отделните камиони за чувалите до многомилионните инвестиции в площадки и заводи. Освен за природата, местните правителства го правят да отговорят на изискванията на Европейската комисия по разработения още през 2015 година Пакт за кръговата икономика. Този пакт впоследствие бе преработен през 2020 година в нов план, който според Брюксел е един от основните градивни елементи на Европейския зелен пакт. В новия план за действие се обявяват инициативи през целия жизнен цикъл на продуктите, насочени например към тяхното проектиране, насърчаване на процесите на кръгова икономика, насърчаване на устойчивото потребление и с цел да се гарантира, че използваните ресурси се съхраняват в икономиката на ЕС възможно най-дълго.

С чашка от вкъщи

От средата на 2023 година, за да намали опаковките, чашките и кутиите,  Нидерландия въведе нови правила за доставките на храни за вкъщи. Правителството на Марк Рюте, което все още не беше подало оставка, реши още повече да затегне контрола, тъй като се оказало, че годишно в обществения боклук попадали по 7 милиарда чашки за еднократна употреба.

Фирмите за разделно сметосъбиране са отчели, че след забраната на ЕК през 2021 година за употреба на пластмасови чашки, сламки и чинийки, техният брой е драстично намалял в боклука на домакинствата. Затова сега е ред да се реши и проблемът с безразборното хвърляне на картонени чашки.

С новите рестрикции за потребителите оставали две възможности - едната от да си вземат бургер и напитка в хартиена опаковка, която след употреба внимателно да я измиете и да я поставите в контейнера (или чувал) за хартия.

Другата-  да получат чашка за многократна употреба, за която ще платят депозит – между 25 евроцента и 1 евро. След щателно измиване можете да я върнат и да получите депозита си обратно. Или пък може да донесат собствена чашка.

В барове, вериги за бързо хранене, на стадиони или концертни зали вече се допуска консумация само в опаковки и чашки за еднократна употреба, които не са пластмасови. Ако все пак сред публиката има и такива, които да влезли с пластмасови прибори, задължение на организатора е след това да ги сортира и предаде за рециклиране.

Редица заведения за бързо хранене в ниската земя обмислят са принудени да отговорят на критериите Макдоналдс например, работи по нови опаковки и чашки. Сосовете вече ще се поставят в картонени тубички за изстискване както и в чашки за многократна употреба. Това налагало и различен подход за сортиране на отпадъците и съответните контейнери.

Чашки и чинийките ще бъдат за еднократна и многократна употреба. Ако клиентът избере чашка за многократна – плаща депозит. Промяната налага и изграждане на нова сервизна инфраструктура и нови контейнери. В едни ще се слагат чашките и чинийките за еднократна употреба, а в други – за многократна. Освен това, ще трябва да бъде направена и отделно помещение за измиване на приборите за многократна употреба. Плановете са те да се измиват до 60 пъти. 

Показаните иновативни проекти за рационално сортиране на опаковките и връщането им отново за изготвяне на суровини са част от сложна социална схема, която започва от навиците на обществото правилно да сортират през отделните камиони за чувалите до многомилионните инвестиции в площадки и заводи.

Освен за природата, местните правителства го правят да отговорят на изискванията на Европейската комисия по разработения още през 2015 година Пакт за кръговата икономика - е един от основните градивни елементи на Европейския зелен пакт. 

 Кръгова икономика и ползи

Кръговата икономика има за цел да запази стойността на продуктите, материалите и ресурсите възможно най-дълго, като ги върне в продуктовия цикъл в края на тяхната употреба, като същевременно сведе до минимум генерирането на отпадъци. Колкото по-малко продукти изхвърляме, толкова по-малко материали извличаме, толкова по-добре за нашата околна среда.

Кръговата икономика предлага възможност за преоткриване на нашата икономика, като я направи по-устойчива и конкурентоспособна. Това носи ползи за европейските предприятия, отрасли и граждани, като например по-иновативни и ефективни начини за производство и потребление; защита на предприятията срещу недостиг на ресурси и нестабилни цени; възможности за местни работни места и социална интеграция; оптимизиране на управлението на отпадъците, което стимулира рециклирането и намалява депонирането на отпадъци; икономии на енергия, тъй като по-малкото производствени процеси изискват по-малко енергия; ползи за околната среда по отношение на климата и биологичното разнообразие, замърсяването на въздуха, почвите и водите.

No comments:

Post a Comment