About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Sunday 21 April 2024

ЕС увеличава с 50% доставките на газ през 2025 г.

BG/ENG

Доставките на природен газ за Европейския съюз ще се увеличат с 50% от 2025 година. Допълнителните количества ще дойдат от нови газови проекти и инфраструктура, които са в процес довършване.

Урсула Фон дер Лайен. Снимка: ЕК

Допълнителният газ за общността дава основание на председателя на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен да гледа спокойно по отношение на газовата осигуреност. 

„Така че ние се движим от свят на недостиг на газ към обратното, към свят, в който скоро можем да видим изобилие на пазара. И като се има предвид новото значение на втечнения природен газ в нашия енергиен микс в Европейския съюз, това ще доведе до значително по-ниски цени на газа. И в същото време това ще ни даде времето, от което се нуждаем, за да изградим новата икономика на чистата енергия“, заявява председателят на ЕК.

ЕС ще има единна система за закупуване на газ

За Фон дер Лайен тези нови, допълнителни количества синьо гориво ще са жизненоважни за енергоемките отрасли като стомана, стъкло, цимент, химикали или торове, които бяха силно засегнати първо от корона кризата, а впоследствие от руско-украинския военен конфликт. За щастие, впоследствие понижените цени на горивата, тези отрасли отново са достигнали предвоенните нива, но все още се чувстват уязвими.

Няма опасност за недостиг на газ в ЕС, става ясно и от позиция на ресорния енергиен министър Кадри Симсон, който заявява, че газохранилищата са близо 60% пълни след края на зимния отоплителен сезон.

Сдружения искат от новата ЕК план за достъпна електрификация на промишлеността

Освен това, европейските газопреносни оператори са се подсигурили с допълнителни 2 млрд. кубически метра газ в украински газохранилища. Тези мерки давали възможност на ЕС да покрие целта си от задължителна 90% запълняемост на газогранилищата до 1 ноември 2024 година – нещо, което очевидно е постигнато много по-рано.

И Фон дер Лайен, и еврокомисарят Симон не еднократно са отчитали и ключовата роля на „зелената енергия“ като възможност за намаляване потреблението на газ в ЕС. Увеличеният брой вятърни и слънчеви инсталации и позволил да се намали с 24 млрд. куб м газ от Русия за периода 2022-2023. Емисиите в енергийния сектор са намалели с 24% за същия период.

Енергетика, селско стопанство и отпадъци на ЕС с най-големи емисии на метан в атмосферата

НОРВЕЖКА СИГУРНОСТ

Един от сигурните доставчици на газ за Стария континент е Норвегия. Северната страна се превърна в спасителен пояс в критичните месеци след инвазията на Русия в Украйна и прекратените доставки на „Газпром“. Неслучайно и лично Урсула Фон дер Лайнен отиде на място и се срещна с норвежкия премиер Йонас Гар Стьоре и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг на платформа близо до Берген. От срещата тя си тръгна удовлетворена, че норвежците са готови да осигуряват стабилност на европейския пазар следващите 4-5 години.

Picture: Twitter Account @vonderleyen 

Платформата Troll A се управлява от норвежката държавна международна енергийна компания Equinor. Газът се доставя по тръбопровод до преработвателно предприятие на западното крайбрежие на Норвегия, преди да бъде прехвърлен отново в Европейския съюз.

След ключовата визита стана ясно, че правителството е одобрило още 19 петролни и газови проекта. Планираните инвестиции за нови и продължаване на съществуващи са в размер на 17 млрд. евро. Сред тях е проектът Yggdrasil с планирани дейности в 55 нови кладенеца. Смята за един от най-големите проекти край бреговете на Норвегия през последните години и сигурен доставчик на газ за ЕС през следващите години.

LNG ИНВАЗИЯ

Войната в Украйна отключи възможността за бързото навлизане на втечнения природен газ (LNG) на европейския пазар. Отлична бизнес ниша се отвори за американското и катарското гориво.

По информация на Института за енергийна икономика и финансов анализ ударното строителство на терминали в различни части на Европа ще продължи до 2026 година. Неговите експерти същевременно предупреждават, че доставките за ЕС са повече от потреблението и може да се стигне до свръхзакупуване.

В изследването още се предупреждава, че Европа може да изпадне в нова зависимост поради високия внос на втечнен природен газ от САЩ.  " Европа трябва да се поучи от миналите си грешки и да избегне прекалената зависимост от САЩ, която е доставила почти половината от вноса на втечнен природен газ през миналата година", смятат от IEEFA.

Газовите потоци в Европа. Снимка; VRT, архив

СМЯНА НА ПОТОЦИТЕ

Военният конфликт освен новите пазари, прекрои и движението на газовите доставки. Преди войната основният поток се движеше от Русия, в момента обаче основен център на газовите потоци се превърна белгийското пристанище Зеебрюге. Чрез мрежата на белгийския оператор Fluxys минават по 15 милиарда кубически метра природен газ всяка година. Освен за Германия има транзит за Франция, Испания и Италия. Газ влиза и от Нидерландия. Танкери с LNG пристигат от САЩ, Египет, Норвегия. Постъпва и британски газ по тръбопроводи.

КАТАРСКИ АМБИЦИИ

Далечен Катар също е ключов играч за Европа. Държавата от Персийския залив  ще добива по 142 млн. тона втечнен природен газ годишно, след като официално обяви, че през 2024 година ще увеличи производството.

Очакванията са, че търсенията в Европа ще продължат и през следващите години. Затова, държавата от Персийския залив увеличава добива на LNG с 85% до 2030 година. Така ще си гарантира лидерството на световния пазар.  

Енергийният регулатор на ЕС – ACER също предоставя информация за най-новите развитие по отношение на търговията и договорите за втечнен природен газ. Очаква се до 2030 г. да бъдат добавени над 200 милиона тона, което се равнява на приблизително 50% от текущия годишен търгуван LNG.

Глобалният пейзаж на търговията с LNG се промени след руското нахлуване в Украйна. Европа се превърна в най-големия пазар за внос на LNG в световен мащаб, изпреварвайки Китай и Япония. Междувременно Съединените щати надминаха Катар и Австралия и станаха най-големият износител на LNG, се посочва в доклада, цитиран от портала 3е-News.

ЕС е най-големият пазар за внос на LNG със 134 милиарда кубически метра внос на LNG през 2023 г., а САЩ най-големият износител (119 милиарда кубични метра през 2023 г.).

През 2023 г. Европа е внесла 18 млрд. куб. м руски LNG, предимно от дългосрочни договори, подписани преди 2022 г. Най-малко 1 млрд. куб. м, но вероятно повече, са реекспортирани за азиатските пазари чрез претоварване на LNG.

ПИКОВИ НИВА

Търсенето на втечнен природен газ в ЕС вероятно ще достигне своя връх през 2024 г. Това се дължи на намаляването на структурното търсене на газ в резултат на амбициозните цели на ЕС за декарбонизация.

19 глобални проекта за втечняване в процес на изграждане трябва да увеличат производството на LNG с около 200 милиона тона до 2030 г., което се равнява на половината от текущата годишна търговия.

Около 75% от капацитета за внос на LNG, добавен в ЕС от 2022 г. насам, са плаващи терминали за съхранение и регазификация (FSRU). Това позволява потенциално повторно предназначение или преместване на тази плаваща инфраструктура, ако използването им значително намалее, се посочва още в доклада на ACER.

Речта на Урсула Фон дер Лайен от 18 април за четирите приоритета пред ЕК, сред които газовия пазар, може да чуете тук .

Opening remarks by President von der Leyen, 18/4/2024: Energy costs continue to affect our European competitiveness. Energy-intensive industries such as steel, glass, cement, chemicals or fertilisers are particularly affected. We have reached again the pre-war level of the energy costs, but it is still structurally too high. And data show now that a large wave of new LNG export projects is coming to the market from next year on. This is good news. These projects are going to increase the global supply of LNG by 50%. 

So, we are moving from a world of shortfalls of gas to the opposite, to a world where we could see soon an abundance of gas on the market. And giving the new importance of LNG in our energy mix in the European Union, this will bring significantly lower gas prices. And at the same time, this will give us the time we need to build up the new clean energy economy, and this clean energy economy will be largely home-grown. And as we know, renewable energies come at a much lower price. So structurally, we can really make a change that is necessary

No comments:

Post a Comment