About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Tuesday 21 May 2024

Съветът на ЕС одобри нови правила за енергийния пазар

Съветът на ЕС прие нови актуализирани правила за функционирането на енергийния пазар. Реформата, която беше приета през март от ЕК, дава правомощието на Съвета да обявява криза в случай на много високи цени на пазарите на едро на електроенергия или ако има рязко увеличение на цените на дребно на електроенергията.

Действията, които държавите членки трябва да предприемат в случай на обявена криза в електроснабдяването, включват вече съществуващи мерки съгласно действащите правила на ЕС, като например по-нататъшно намаляване на цените на електроенергията за уязвими клиенти и клиенти в неравностойно положение.

Държавите членки следва също така да предотвратяват всяко неоправдано нарушаване на вътрешния пазар на електроенергия, включително чрез осигуряване на еднакви условия на конкуренция за доставчиците по време на кризисния период.

Държавите членки ще засилят мерките си за защита на уязвимите и енергийно бедните клиенти, включително забрана на изключванията. Реформата също така допълнително насърчава схемите за споделяне на енергия, в допълнение към съществуващите разпоредби относно общностите за възобновяема енергия и гражданските енергийни общности.

По пътя към система без въглеродни емисии така наречените механизми за осигуряване на капацитет – мерки, въведени от държавите членки за справяне с опасенията за адекватността на капацитета – ще се превърнат в по-структурен елемент на пазара на електроенергия и вече няма да бъдат временни мерки. Това ще подобри сигурността на доставките и ще засили гъвкавостта, тъй като делът на възобновяемите енергийни източници постепенно ще се увеличава.

Регламентът за пазара на електроенергия, официално приет днес, изменя действащия регламент за електроенергията, заедно с целенасочени промени в регламента ACER. Сега той ще бъде подписан и публикуван в Официален вестник на ЕС. Той ще влезе в сила на двадесетия ден след публикуването му и след това ще стане пряко приложим във всички държави членки.

От съображения за правна сигурност и яснота разпоредбите за изменение на действащата директива за електроенергията и директивата за възобновяемите енергийни източници бяха отделени от предложения регламент и се превърнаха в самостоятелна директива, също официално приета днес. Държавите-членки на ЕС ще разполагат с до шест месеца, за да адаптират националното си законодателство към разпоредбите на директивата за пазара на електроенергия.

Комисията представи предложенията за реформа на структурата на пазара на електроенергия в ЕС на 14 март 2023 г. в отговор на високите и нестабилни цени на енергията през 2022 г. Пакетът от реформи включваше регламента за устройството на пазара на електроенергия заедно с предложение за регламент за защита срещу манипулиране на пазара на едро на енергия, което беше официално прието от Съвета на 18 март 2024 г.

Преговорите по реформата на пазара на електроенергия между двата съзаконодателя, Съвета на Европейския съюз и Европейския парламент, започнаха на 19 октомври 2024 г. и приключиха в рамките на по-малко от два месеца, на 13 декември 2023 г., когато беше постигнато предварително споразумение.

Днешният ден бележи крайъгълен камък за ЕС към бъдеще без въглеродни емисии. С приемането на реформата на пазара на електроенергия ние даваме власт на потребителите, гарантираме сигурността на доставките и проправяме пътя за по-стабилен, предвидим и устойчив енергиен пазар, заявява енергийният министър на Белгия Тине ван дер Стратен.

No comments:

Post a Comment